22 mars 2018

Aktuella teman och föredrag

Ett tema i min senaste deckare "Den siste mönsteråsaren" är den lokala kampen för att bevara handeln och klara konkurrensen från Kalmar och näthandeln. Temat har tyvärr visat sin aktualitet igen. Anrika Walls stänger butiken. Precis som bokhandeln, järnhandeln, leksaksaffären med flera har gjort. Man kan knappast klandra dem. Affärsverksamhet bygger på att det i alla fall ska gå runt så att man kan ta ut en rimlig lön.

Hugo Wall tror jag tog över Anderssons Kemikalieaffär 1938.

Min första deckare "Muddern" har ju också besannats. I boken skriver jag om planer på att bebygga Muddern. Det kommer aldrig att ske, sa somliga och tyckte väl att jag lanserade ett osannolikt scenario. Men nu ska man uppenbarligen bygga en förskola där. Så nog är mina deckare, trots historiska teman, aktuella.

Idag höll jag två föredrag. Först i församlingshemmet för kyrkliga föreningar. Sedan på Rotary ute vid Kronobäcks hotell. Jag trivdes på båda platserna och känner mig just nu i ganska fin föreläsningsform trots att förberedelsetiden är lite knapp.

Jag skrev i ett tidigare inlägg att det offentliga föredraget jag ska hålla för Kronobäcks vänner är den 12 april. Det var fel. Den 10 april är det som gäller. "Livet på Kronobäck 1680-1850" är arbetsnamnet på det föredraget.

Sedan blir det "Mönsteråskvinnor under 400 år" den 24 april på Mönsterås hembygdsgård. Även det helt nyskrivet.

Nyskriven musik av Tracey Thorn, legendarisk sångerska i duon Everything but the girl, kom det också nyligen. Hon är en av mina absoluta favoritvokalister. Givetvis saknar jag hennes man Ben Watt på varje soloskiva hon ger ut, men den nya Record håller hög klass. Kanonfin pop helt enkelt och en röst som mognat vackert.

Face är en underbar ballad som bryter av popdiscon på nya skivan. Den handlar om en kvinna som plågar sig själv genom att läsa exets Facebook.
Och här en annan fin låt från skivan, och ett viktigt statement. Musik och video med hjärta och hjärna.


Därmed önskar jag alla en trevlig helg! Om jag nu inte får för mig att skriva ett inlägg till imorgon. Man vet aldrig.

3 kommentarer:

Lars Nygren sa...

Tracey Thorn. Riktigt bra. Jag tillhör de som fastnat bland gamla favoriter ex. van Mottisson, Neil Young m.fl. Där är jag gärna fast, men det finns annat bra som man missat. Thorn är ett exempel. Sedan är jag evigt tacksam för att jag med din hjälp fick upp ögonen för The Smiths och framför allt "There is a light..." En fantastisk låt. Vi har av olika anledningar missat en del av dina föreläsningar på senare tid, men i April skall vi komma till skott. "Mönsteråskvinnor under 400 år" låter intressant även om jag, när det var aktuellt, föredrog Mönsteråskvinnorunder 40 år

Jonny sa...

Ja, Van Morrison är given i skivsamlingen. Han har ju gett ut så mycket, men har nog ca 75% av de vanliga stuideinspelningarna. Neil Young är också givet. Finns några riktigt bra där.

400 år blev man nog bara på GT:s tid.

Lars Nygren sa...

Blev lite fel. Jag råkade skriva van Mottisson. Vem fan är det? Skall naturligtvis vara, som du skriver: van Morrison. Samma sak med "Mönsteråskvinnorunder" ..." Mönsteråskvinnor under" låter bättre. Slarvigt!