17 maj 2023

Mystiskt virus i Mönsteråsbygden

Det verkar snurra runt ett mystiskt virus i bygden. Den där ganska milda förkylningen som jag fick förra veckan, utvecklades väldigt oförutsägbart. I lördags hade jag hög feber, bara för att vara feberfri på söndagen. I måndags var det värre igen med hög feber, likaså igår. Idag något lägre temperatur. I övrigt snuva, lite hosta, hemska kallsvettningar (särskilt på nätterna). Covidtestet var negativt, influensa är jag vaccinerad emot och vanliga förkylningar brukar inte ge så här hög feber med kallsvettningar.

Nu är jag tydligen inte ensam om att ha råkat ut för detta. Flera andra beskriver samma symtom. Jag misstänker att dessa år med coronaviruset är grundorsaken. Coronaviruset, isolering och bättre hygien har hållit andra förkylningsvirus borta, vilket har försämrat immunförsvaret. När man då blir förkyld igen så har man inget bra skydd längre. Detta är min första förkylning på tre och ett halvt år.

Det där med mansförkylning är förresten ingen myt. Vi har vetenskapen på vår sida. Män har sämre immunförsvar än kvinnor vid luftvägsinfektioner, drabbas oftare av komplikationer och lider mer än kvinnor. Så här skriver en forskare: »Att ligga på soffan, inte lämna sängen eller få assistans med aktiviteter i vardagen skulle också kunna vara beteenden som skyddar mot rovdjur. Nu kanske det är dags att skapa mansvänliga utrymmen med gigantiska tv-apparater och vilstolar där män kan återhämta sig från »mansförkylning« Japp.

Inga kommentarer: