23 november 2023

Vargen och ett gammalt Mönsteråshus

Häromdagen låg det ett kuvert från Mönsterås Bostäder i brevlådan. Jag var tämligen övertygad om att vi fått klagomål (vilket vi mirakulöst nog inte har fått på 20 år; inte för att jag hade brytt mig, men jobbigt att behöva ta strid om sådant), men det var ett presentkort på 200 kr i samband med att bolaget firar 75 år.

Vi har ju en speciell familjesituation och med åren blir man luttrad och sätter mer hårt mot hårt om andra har åsikter. De som har synpunkter har förstås inga som helst kunskaper eller erfarenheter från området. Men trädgården ska jag faktiskt försöka få ordning på. För vår egen trivsels skull.

Vargen diskuteras igen. Vargen utrotades en gång från våra bygder. Nu är den tillbaka. Grattis till vargen och välkommen tillbaka! Dock lär människan med sin självpåtagna makt, arrogans och hybris snart skjuta ihjäl de fina djuren. Precis som om Länsstyrelsen och djurägare hade moraliskt mandat att göra det. Skjuter de vargen/vargarna är de djurmördare och skall så benämnas vid sitt rätta namn. Vargen ingår inte i vår grundföda och är definitivt inte "för många" i Småland. Inte heller riskerar de att orsaka brist på föda eller svält. Ett av de vackraste djuren i Guds skapelse tillsammans med Lodjur (som de också är blodtörstiga efter).

Att man i äldre tider sköt vargar är inget konstigt. På den tiden handlade det om överlevnad. Man levde ofta på marginalen. Idag ser det annorlunda ut och det finns säkert metoder för att bättre skydda får och betesmarker. Varje tid borde forma sin syn på vargen, men det blir samma ramaskri varje gång vargen tar ett par får.

Läser att Jimmie Å...förlåt Johan Pehrson vill införa ett tvingade prov i svenska värderingar för invandrare. Eh, hur ska det gå till? Vad jag vet så har vi svenskar olika värderingar och synsätt på det mesta. Som kristen har jag värderingar som skiljer sig dramatiskt från majoritetsamhällets, exempelvis. Jag har således inte svenska värderingar på många områden, även om det var allmänna svenska värderingar för 130 år sedan. Jag är helt i otakt med tiden, men likt förbenat svensk. Dagens sekulära svenska värderingar är en historisk parentes och är inte särskilt svenska, mer ett utskott från allmänna upplysningsidéer eller materialistiska politiska ideologier. Prov är förstås en orimlig lösning för att skapa en lojal folkmassa lätt att kontrollera. Däremot har jag ingenting emot att man ber invandrare skriva under en försäkran att man lovar följa svensk lag, samt att de får en utbildning i svensk historia och demokrati. Det vore mer rimligt och genomförbart. Ponera att jag tvingas fly till Saudiarabien efter ett litet kärnvapenkrig på norra halvklotet. Om de mot förmodan släpper in mig (öknen är trots allt stor) så skulle jag givetvis inte anpassa mig särskilt mycket till arabisk kultur, däremot följa landets lagar. Man vill inte bli stenad på torget.

För ett par veckor sedan sov jag för första gången på Höjdens hotell i Mönsterås. Det har inte blivit av tidigare eftersom vi bor i köpingen. Men jag ville uppleva huset och atmosfären. Huset kallas nybyggt 1851. Och jo då, det levde upp till förväntningar. Ett fantastiskt hus som hade allt en historiker kan önska sig. Därtill trevlig personal, rena rum och en smaklig liten, men fullt tillräcklig, frukost.
Inga kommentarer: