1 juli 2024

Behåll både Mölstad- och Ljungnässkolan

Mönsterås kommuns politiker och tjänstemän svettas och sliter sina hår för att hitta en bra plats för den nya skola man vill bygga för elever upp till årskurs 6. Men det finns ju en lösning som man redan verkar ha kastat på soptippen - nämligen att behålla både Mölstad och Ljungnäs.

Mölstadskolan stod färdig 1960 eller 1961, Ljungnässkolan i början av 1970-talet. Nog ska byggnader ha en längre livstid än 50-60 år. Går det inte att renovera Ljungnäs så bygg en ny där då, men behåll Mölstad. En skola i vardera änden av köpingen är perfekt och ger bra service för invånarna. Det har fungerat bra i alla år och lär göra det i fortsättningen också. Varför skulle pengarna plötsligt vara ett problem när det inte varit det på över 50 år. Mönsterås har haft ungefär samma befolkningsmängd sedan slutet av 1960-talet, plus minus några få hundra personer.

Det har blivit en konstig sjuka det här med att riva och bygga nytt så fort något behöver renoveras. Att man en gång lade ner landsbygdsskolorna hade en viss logik eftersom människor flyttade från landsbygden, men nog klarar Mönsterås att ha två skolor upp till årskurs 6.

Jo, jag vet att kommunens ekonomi inte är så bra just nu, men risken är att man fattar en del kortsiktiga beslut som straffar sig över tid. Ekonomin har varit dålig några gånger sedan 1960, utan att man fattat beslut i hast av det här slaget. Lite is i magen skulle inte skada ibland.

Snälla, glöm Muddern som alternativ. Redan i min deckare Muddern får man för sig att man ska bygga där. För att få igenom det hela fuskar man och döljer provtagningarna som visar på stora mängder gifter i marken. Muddern bör förbli ett promenadstråk där man inte äter vildfrukten. Vill kommunen gå i konkurs...så visst....sanera området. Då har vi en ny skola omkring 2050.

Inga kommentarer: