19 oktober 2024

Mönsterås GIF:s succéåterkomst - division 5 väntar efter seger mot St. Sigfrid

Mönsterås GIF:s återkomst i seriesystemet slutade på bästa sätt. Efter segern över St: Sigfrid med 3-2 idag, står det klart att GIF spelar i division 5 nästa säsong.

Problemet med div 6 Kalmar/Öland var att det fanns 3 lag som egentligen är för bra för division 6: Kalmarpolisen, Mönsterås och Bäckebo. Ett mer ”normalt” år hade GIF vunnit serien. Men det var starkt av GIF att komma tvåa och ta sig till kval. Hemmasegern mot Söderåkra med 5-0 för ett par veckor sedan gav ett bra utgångsläge, i synnerhet sedan Söderåkra vunnit över St. Sigfrid förra helgen. GIF hade idag råd att förlora med 3 mål och ändå gå upp, även om det förstås hade varit lite snopet att avsluta med en förlust.

Man kunde alltså förvänta sig en väldigt offensiv satsning från de storväxta spelarna i St. Sigfrid. Så blev det också. Mönsterås verkade något tagna av stundens allvar och den första kvarten kunde St. Sigfrid spela sig fram gång på gång. Vår målvakt Mohammad Khamis gjorde ett par tre fenomenala räddningar som räddade Mönsterås. Annars kunde St. Sigfrid mycket väl ha gjort ett par mål första kvarten och då hade det blivit nervdaller på riktigt.

Mönsterås tog sig så sakteliga in i matchen och efter en hörna fick Ako Eliassi bollen vid straffområdesgränsen och fick till en drömträff. 1-0 till Mönsterås efter 20 minuter, vilket var en stor lättnad efter den svajiga starten.

Kvarten senare höll sig Adnan framme när hemmalaget stressade i uppspelet, fick med sig bollen och kunde skjuta in 2-0, vilket också blev halvtidsresultatet. St. Sigfrid skulle nu behöva göra 6 mål för att passera oss.

Andra halvlek blev en kamp för att hålla St. Sigfrid på avstånd från målet. St. Sigfrid lyckades visserligen reducera till 1-2 på en straff, men några minuter senare stressade GIF:s Gabriel Pålsson St. Sigfrid till ett självmål så att det blev 3-1, en ganska lös bakåtpassning som letade sig in då målvakten stod en bit ut, eller om det var Gabriel själv som rullade bollen mot mål, men att målvakten petade in den i sitt försök att hinna tillbaka. Visserligen reducerade hemmalaget en gång till, men slutresultatet blev 3-2.

GIF gjorde flera byten i andra halvlek och fick in nya krafter som gjorde det väldigt bra. Den här bredden har varit guld värd hela säsongen.

Den här typen av matcher är inte lätta. Det är lätt att få för sig att det redan är avgjort, att man inte kan förlora med 4 mål. Eller tvärtom att man blir nervös inför tanken att värsta scenariot kan slå in. Men jobbet måste göras. Spelet var kanske inte på högsta nivån idag, men man kämpade och slet och vann rättvist sin kvalgrupp. Extra plus till målvakten Mohammad Khamis som gjorde det fenomenalt. Blev också imponerad av Emanuel Svendsby. Och så den gedigna laginsatsen förstås.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera hela laget, tränare och alla inblandade till en riktigt fin säsong med bra och trevlig fotboll som rättvist ledde fram till division 5.

Idag är alla hjältar, men nog är det här dagens superhjälte, målvakten Mohammad Khamis.

13 oktober 2024

Inför Mönsterås sista kvalmatch till div 5

I kvalet till division 5 återstår nu bara en match per grupp. För Mönsterås blir det bortamatch mot St: Sigfrid.

Rent matematiskt är det enkelt. Om Mönsterås vinner eller spelar oavgjort är laget klart för division 5. Likaså om man inte förlorar med mer än 3 mål. Vinner St: Sigfrid blir det en målskillnadshistoria där St: Sigfrid måste vinna med minst 4 mål.

Igår var jag nere i Söderåkra och såg när Söderåkra besegrade St: Sigfrid med 5-3. Söderåkra, som vi besegrade med 5-0, gjorde en fenomenal första halvlek och ledde då med 3-0. Högt tempo, hög press och att ta det säkra före det osäkra i försvarsspelet var framgångsfaktorn.

I andra halvlek spelade St: Sigfrid upp sig och gjorde 3 mål, men då Söderåkra fick in 2 bollar till blev det 5-3.

Men det spelet som St: Sigfrid visade upp i andra halvlek gör att jag ändå vill hissa en varningens flagg. Det här är tunga bönder direkt hämtade från skogarna eller timmersågen. En på ytterkanten var dessutom ganska snabb. Och nu måste ju laget satsa allt framåt.

Spelar Mönsterås på sin vanliga höga nivå, så ska det kunna gå vägen, men St: Sigfrid är definitivt inget skitlag. Det gäller för Mönsterås att vara fokuserade defensivt, och för nervernas skull vore det fint med ett eller två mål redan i första halvlek. Vi får väl se. Att Mönsterås har ett bra utgångsläge och är i bra form råder det i vart fall ingen tvekan om.

Huruvida några tvåor i de sex kvalgrupperna får gå upp i div 5 beror på hur många småländska lag som går upp respektive åker ur div 3, och det kvalet har precis börjat. Mycket tyder på att det blir minus ett, vilket i så fall innebär att bara bästa tvåan går upp, även om det finns en viss chans att det kan bli plus minus 0, och då går de 2 bästa tvåorna upp.

Givetvis ska jag se matchen som återstår på plats.

5 oktober 2024

Drömstart för Mönsterås i kvalet

Mönsterås fick en drömstart på kvalet till division 5 när Söderåkra besegrades med 5-0. Hemmalaget övertygade med ett fokuserat och snabbt spel, medan gästerna var ineffektiva när de väl fick chanser.

Det är alltid svårt att veta var man har motståndarna i ett kval och kvalitén i serierna kan variera. Man skulle alltså kunna förvänta sig en avvaktande start där lagen känner lite på varandra. Men den typen av försiktighet finns inte i Mönsterås DNA. Hemmalaget satte full fart direkt och det dröjde bara 3 minuter innan Niki tog sig förbi några spelare och satte 1-0.

Mönsterås tog även ett klart grepp om spelet och hade bra kontroll på matchen. Söderåkra hade svårt att spela sig fram och försökte med djupledsbollar utan att lyckas springa igenom, låt vara att det var nära någon gång.

Istället kunde Mönsterås utöka ledningen efter en tilltrasslad situation i Söderåkras straffområde. För mig såg det ut som om Milad gjorde målet, men domarrapporten anger självmål, så då får man väl lita på det. Med 2-0 efter 22 minuter hade Mönsterås fått en drömstart.

Mönsterås spel den första halvtimmen var helt enkelt briljant. Sista kvarten försökte Söderåkra att flytta upp spelet och fick ett par halvfarliga hörnor. Riktigt farligt blev det när bortalaget fick en frispark precis utanför straffområdet. Söderåkras spelare fick till ett mycket bra skruvat skott som tveklöst skulle ha gått i mål om inte William Ekwall hade hunnit placera sitt huvud framför bollen just vid mållinjen. Men 2-0 i halvtid var helt i sin ordning och mycket välförtjänt.

Söderåkra gjorde ett tappert försök i början av andra halvlek, men efter ett par minuter var det Mönsterås som styrde spelet igen. Det gav utdelning efter tio minuter då Milad drev framåt med bollen och sköt ett inte allt för hårt, men välplacerat, skott i mål. 3-0.

Fem minuter senare höll sig Adnan framme i straffområdet och gjorde 4-0. Några minuter senare fick Mönsterås en straff som Ako förvaltade på bästa sätt och så var det 5-0. Jag har inte sett Ako på ett tag, men plötsligt var han på planen i andra halvlek.

Söderåkra hade ett friläge, men Mönsteråsmålvakten Mohammad gjorde en utrusning och stoppade faran. Ytterligare vid något tillfälle var det lite kalabalik i straffområdet, men Mönsterås gjorde ett desperat jobb för att få bort bollen.

Hemmalaget gjorde en del byten i andra halvlek och fler spelare fick bli delaktiga i segern inte bara från bänken.

På slutet fick en Mönsteråsspelare rött kort. Det gäller att hålla huvud kallt och inte låta sig provoceras av någonting.

Mönsterås gjorde en av säsongens absolut bästa insatser när det gällde som mest. Jag hade inte kunnat drömma om att man skulle börja kvalet med en så stor seger och med ett så övertygande spel. Givetvis gör alla lag misstag ibland eller släpper lite på fokus, men de perioderna var inte långa eller många idag. Hela kollektivet i Mönsterås får överbetyg. Även tränarstaben som hade formerat startelvan på absolut bästa sätt. Hemmapubliken var knappast missnöjd. Mönsterås spelar en trevlig fotboll och agerar som ett riktigt lag, samtidigt som laget består av många unika fotbollsoriginal. Det kan vara en svår balansgång att hålla ihop det där, men här har GIF verkligen lyckats.

Bättre start på kvalspelet kunde man inte få. Imorgon avgörs vilket lag i division 5 som blir det tredje laget i gruppen. Det kan bli ett av följande 5 lag: St Sigfrid, Möre, Persnäs, Orrefors eller Runsten/Möckleby.

22 september 2024

Kvalet till div 5

Mönsterås är klara för kval till div 5. Så här fungerar kvalet, med reservation för att jag kan ha missförstått något. Kvalreglerna får en doktorsavhandling i mikrofysik att framstå som en simpel IKEA-ritning.

Kvalet spelas i 6 grupper med 3 lag i varje grupp. Varje grupp har ett lag från div 5 och 2 från div 6. Från div 6 kommer de 10 serietvåorna, samt de 2 bästa treorna.

Segraren i varje grupp går upp till div 5.

Men det kan bli fler. Det beror på hur många småländska lag som åker ur respektive går upp i div 3.

Som det ser ut nu åker 4 småländska lag ur div 3, medan 1 kanske får försöka kvala sig kvar. Som bäst åker alltså 4 lag ur, som sämst 5.

4 småländska lag, seriesegrarna i div 4, går direkt upp i div 3, medan de 4 tvåorna får kvala. Som sämst går 4 lag upp, som bäst 8 lag.

Det sämsta utfallet kan alltså bli att 5 småländska lag åker ur div 3, medan 4 lag går upp. Det ger en balans på minus 1. I så fall går även den bästa tvåan i kvalet till div 5 upp till div 5.

Om det blir 4 som åker ur trean och 4 som går upp blir balansen 0. Då går de 2 bästa tvåorna i kvalet till div 5 upp.

Om 4 lag åker ur div 3 och 5 går upp så blir balansen +1. Då går de 3 bästa tvåorna i kvalet till div 5 upp. Etc.

Det kan alltså i bästa fall räcka med att komma tvåa i sin kvalgrupp.

Vilka lag får då Mönsterås möta? Följer man logiken utifrån nuvarande serieindelning blir det tian i div 5 sö, i nuläget Möre, men kan även bli Orrefors eller Persnäs. Väljer man tian i div 5 nö lär det blir Hultsfred.

Vilket det andra div 6-laget blir i gruppen är svårt att sia om, men tidigare år har man utgått från någon slags geografisk närhetsprincip. Väljer man tvåan i div 6 Nybro lär det bli Söderåkra. Väljer man tvåan i div 6 Oskarshamn lär det bli Fårbo (Gud förbjude). Blir det någon av de två bästa treorna så lär Grimslöv bli bästa trea, och de ligger nog för långt bort för att hamna i samma grupp som Mönsterås. Vilket som blir det andra laget avgörs i sista omgången. Det kan bli Gullabo/Gullaboås, Torpa, Rödsle eller Näshult. De två först nämnda möter serietvåorna i sina serier, medan Rödsle möter Mörlunda. Rödsle har alltså hyfsade chanser.

Ska jag våga mig på ett par gissningar blir det Möre, Mönsterås och Söderåkra i en grupp. Eller Möre, Mönsterås och Gullabo/Gullaboås. Eller Hultsfred, Fårbo, Mönsterås.

21 september 2024

Mönsterås kvalklart efter 8-1 mot Degerhamn

Öländska Degerhamn lyckades inte grusa Mönsterås planer att idag säkra kvalplatsen till division 5. När domaren blåste av matchen hade hemmalaget vunnit med 8-1 efter en väl genomförd match.

Det tog några minuter innan samspelet började fungera, men efter 11 minuter slog Niki ett fint inlägg som Adnan omarkerad nickade i mål. Har jag någonsin tidigare sett honom nicka in ett mål?

Degerhamn var inte helt ofarliga och satsade på snabba omställningar och djupledsbollar mot den snabbe Morgan Magnusson. Vid ett tillfälle var det ytterst nära ett friläge men hemmalagets Amed Akyol gjorde en mirakulöst bra brytning i sista mikrosekund.

Istället kunde snart Milad Eliassi göra 2-0 genom en välplacerad frispark. Direkt efter gjorde Adnan sitt andra mål. Efter kamp och trixande i straffområdet fick han loss bollen och placerade in 3-0 efter en halvtimme.

Så plötsligt kom det jag hade varnat för på X – Degerhamns Morgan Magnusson frispelades och kunde enkelt reducera till 1-3.

Någon riktig nerv blev det dock aldrig i matchen. Mönsterås förde matchen och kom i våg efter våg. Just före halvtid gjorde Milad en repris på tidigare frisparken, men bytte hörn. Inget hårt skott, men välplacerat. 4-1 i halvtid återspeglade matchen bra.

Andra halvlek innebar än större Mönsteråsdominans. Ala dribblade och Niki trixade. Efter ett tag kom utdelningen. Dion gjorde plötsligt en offensiv räd där han lyckades dribbla sig förbi 4-5 spelare innan han släppte bollen till Niki som slog ett inlägg varpå någon höll sig framme i straffområdet och nådde måltjuven Adnan som kunde sätta 5-1. Ett vackert anfall.

Hemmalaget gjorde några byten och de inbytta skötte sig utmärkt. Mönsterås spelade riktigt fin fotboll och skapade många lägen. Milad sköt 6-1 rakt upp i krysset. Emanuel Svendsby dribblade bort ett par gubbar och satte en kanon upp i nättaket. Målskyttet avslutades av Gabriel Pålsson som dundrade in 8-1.

Nu ska man komma ihåg att Degerhamn inte är något hopplöst bottenlag, utan ett lag i mitten på övre halvan. Och de hade en hel del goda intentioner, men räckte inte till mot ett inspirerat Mönsterås.

Mönsterås kan ibland spela lite stressat i sin iver att göra mål, men idag hittade man en perfekt balans mellan att lugna ner spelet, rulla runt och anfalla med högt tempo. Det fanns ett lugn och ett fokus som gav bra utdelning.

Därmed är Mönsterås klart för kval till division 5. Den avslutande matchen mot Mörbylånga kan därför spelas utan nervositet. Givetvis bör man försöka vinna den också, men man behöver ju inte riskera skador inför kvalet.

15 september 2024

Mönsterås vann snällt Strandaderby

Det är ingen myt att derbyn är oförutsägbara. Laget som borde vara det sämre blir hipp som happ plötsligt 5 gånger bättre, och det trissas lätt upp en stämning som gör allt ytterst ovisst. Lägg därtill att Blomstermåla brukar ha en fanatisk och skränig huliganhemmapublik med banderoller. Det var inte utan viss oro som jag klev in på Blomstermåla IP.

Matchen började ganska avvaktande. Det såg ut som att Mönsterås absolut inte ville åka på någon chockstart mot ett ivrigt BIK, som i händelse av ett tidigt mål skulle kunna få extra energi och självförtroende.

De chanser som ändå skapades stod Mönsterås för, exempelvis en nick över på en bra hörna, ett friläge och en lös frispark i ribban.

Hauge, en nyckelspelare i defensiven, var skadad och ersattes av en ung kille vid namn Oskar Hultqvist (jag trodde det var Erik, men någon sa Oskar). På mittfältet spelade hans tvillingbror Erik (som jag trodde var Oskar). Jag har aldrig sett dem i A-laget förut, och de var nog inte äldre än 15-16 år. Man får väl säga att det var ett djärvt beslut av tränarstaben. Rätt in i hetluften i ett viktigt derby, men det blev riktigt riktigt bra.

I den 32:a minuten fick Mönsterås utdelning då Niki slog en fenomenal hörna som skruvades direkt in i mål.1-0.

1-0 i halvtid var i underkant, även om hemmalaget bjöd upp till kamp och verkligen försökte spela en trevlig fotboll utan ständiga långbollar.

Andra halvlek började som den första. Blomstermåla hade några nästan-lägen, medan Mönsterås inte lyckades förvalta sina vassare chanser – Niki hade ett stressat friläge som målvakten räddade, Adnan stod fri framför mål men målvakten tog den också och så Dion i ribban.

Blomstermåla flyttade upp spelet och i takt med att Mönsterås inte fick in bollen, så fick de energi. Med kvarten kvar var det ytterst nära en kvittering när en hemmaspelare i princip kom fri med målvakten. Mål blev det inte, men jag hade svårt att se om målvakten räddade eller om en back hann ner i sista sekund.

Istället blev det Adnan i Mönsterås som höll sig framme och tog bollen när hemmalaget schabblade i ett uppspel. Adnan tog sig förbi en back och målvakten och kunde rulla in bollen i öppet mål i matchminut 87.

Kort därefter gjorde Mahmoud Sheikh Mohammad 3-0 på straff. Ett resolut skott rakt upp i nättaket.

Innan matchen var över hade William Ekwall nickat in 4-0 på en frispark. Han är stark i straffområdet, både det egna och i motståndarnas.

Även om Blomstermåla höll matchen vid liv i 85 minuter, så var det en helt ok match av Mönsterås. Man riskminimerade och hittade en bra balans mellan offensiv och defensiv. Segern var rättvis.

För att vara ett derby var det en väldigt snäll match och till och med den annars så fanatiska huliganpubliken i Blomstermåla höll sig lugn.

Alla i Mönsterås gjorde en bra och fokuserad insats med extra plus till den snabbe och ständigt hotande Ala, Milad Eliassi och de där två unga tvillingarna Hultqvist. De spelade väldigt moget för sin ålder och knappt ett misstag på hela matchen. Vad månde det bliva av dessa talanger. Nämnas kan också Adnan som inte sätter alla chanser, men som finns på rätt plats och plötsligt sätter en boll i nät. Niki förväntas ju alltid vara bäst, men man ska inte ta honom för given. Han betyder förstås mycket för lagets offensiv. Ja, det finns fler som jag ska nämna vid ett annat tillfälle som gör ett bra jobb lite mer i det tysta.

Om Bäckebo vinner sin sista match så behöver Mönsterås ta minst 1 poäng på sina 2 sista matcher. Inget är klart, men det ser onekligen bra ut.

8 september 2024

2 bollar i mål och 5 i ramverket när Mönsterås besegrade Rockneby

En av alla dessa ramträffar.

Spelare och tränare brukar så gott som alltid säga att man tar en match i taget. Det är säkert klokt, men givetvis finns det också ett större sammanhang, för Mönsterås del kampen om kvalplatsen. Därmed handlar det också om matematik. Följande gäller: Om Bäckebo vinner sina 3 återstående matcher så måste Mönsterås ta 7 poäng på sina 4 avslutande matcher. Första utmaningen var Rockneby.

Mönsterås fick ett tidigt övertag i spelet och det dröjde bara en kvart innan första målet kom efter att den snabbe Ala snurrat upp backen på sin sida och spelat in till Adnan som höll sig framme och placerade in bollen.

Hemmalaget kom i flera anfall men det gjordes ofta lite "felaktiga" värderingar i de avgörande momenten. Adnan hade i alla fall en boll i stolpen och det kan ha varit någon till som träffade ramverket. Rockneby försvarade sig tappert, men skapade inte mycket framåt. Jag tror de saknade ett par av sina främsta målgörare idag. En gång var det nära ett friläge, men Mönsterås målvakt Khamis gjorde en djärv utrusning och fick bort bollen i sista mikrosekund.

1-0 i halvtid var i underkant och helt lugn kunde man inte vara. Det är så lätt att motståndarna sticker upp och gör ett slumpmål mot all logik.

I andra halvlek blev det bättre spel från hemmalaget till en början. Milad kom in som mittfältare och Niki använde vänsterkanten mer, vilket gav en bättre dynamik. Niki träffade stolpen, Gabriel missade ett friläge och det var nära mål på en hörna för att bara nämna något.

Efter ett tag fick man utdelning. En fint slagen hörna av Niki nickades in av William Ekwall. 2-0. Smålands FF anger felaktigt att Hauge gjorde målet. (Han gjorde en gedigen match, men inget mål)

Sista tredjedelen av matchen gjordes några byten så att fler fick chansen att spela. 2-0-ledningen kändes väldigt stabil och det kan vara klokt att spara nyckelspelarna lite inför ett eventuellt kval.

GIF:s spel var stabilt, men inte på toppnivå idag. Man skapade dock ytterligare några målchanser. Elias Pålsson sköt i stolpen och Milad träffade stolpen. Ja, stolpe ut var dagens melodi. Mönsterås gjorde det som behövdes. Man kan inte alltid begära bländande spel. Ibland räcker det med en stabil laginsats. Vi gjorde trots all 2 mål, hade 5 i ramverket och bud på än fler mål. I Mönsterås stack Ala ut med sin offensiva vilja. Milad var också bra den halvtimme han spelade. I Rockneby tycker jag de yngsta spelarna gjorde bäst ifrån sig. Skulle gissa att de var i 15-årsåldern, max.

Så. Den första av de avslutande 4 matcherna är avklarad och vunnen. Vi behöver 4 poäng av 9 möjliga på de 3 sista om Bäckebo går rent. Nästa gång väntar Blomstermåla i ett hett derby. Den matchen blir knappast lika halvslö som dagens.

1 september 2024

Mönsterås gjorde 2 mål - Kalmarpolisen fick 3

Seriefinalen mellan Kalmarpolisen och Mönsterås kan kort sammanfattas med orden: Mönsterås gjorde 2 mål, Kalmarpolisen fick 3 mål. En alternativ formulering skulle kunna vara att Mönsterås skapade 20 målchanser och gjorde mål på 2, Kalmarpolisen skapade 5 målchanser och gjorde inget mål, varför de fick utnyttja de 3 chanser motståndarna gav dem.

Första kvarten var jämn och båda lagen försökte hitta vägar framåt. Kalmarpolisen på ett stabilt och förutsägbart sätt, Mönsterås på ett mer kreativt och oförutsägbart sätt. Ju längre halvleken gick desto mer skapade ändå Mönsterås. Det var ett par fria lägen, ytterligare några farliga chanser och många halvchanser. Kalmarpolisen hade också ett par frilägen, men skapade annars inte lika mycket.

Ineffektivitet straffas ofta med ett slumpmål i baken. Så även denna gång. En boll som skickades in i Mönsterås straffområde tog olyckligt på ett GIF-lår och in i mål. När sådant händer får man vara barmhärtig. Det var till 95% ren otur. Nå, 1-0 till Kalmarpolisen i minut 36, vilket också blev halvtidsresultatet. 4-2 till Mönsterås hade bättre återspeglat matchen så långt. Spelmässig fördel Mönsterås.

I andra halvlek påbörjade Mönsterås en jakt på kvitteringen. Men efter 10 minuter uppstod strul efter en helt normal bakåtpassning till Mönsterås målvakt. På något sätt fick han inte iväg bollen med fötterna och en polis höll sig framme och petade påpassligt in 2-0.

Bara 7 minuter senare så lyckades Mönsterås rättvist reducera när Milad Eliassi skickade in 1-2 efter ett fint framspel från Ala. Där och då kändes det som att Mönsterås var på gång igen. Men 6 minuter senare bjöds Kalmarpolisen på sitt tredje mål efter slarv i försvarsspelet där en polis lyckades ta sig förbi 2 motspelare.

Mönsterås fortsatte kämpa och skapade chanser och med drygt 15 minuter kvar av matchen skjutlobbade Emanuel Svendsby in 2-3 efter en genial passning från Niki. Hoppet tändes på nytt.

Den sista kvarten gjorde Mönsterås allt man kunde för att få in kvitteringen. Domaren vågade inte blåsa för straff trots att det var en uppenbar fällning i straffområdet. Vidare missade Mönsterås öppet mål vid två tillfällen.

Det borde alltså ha blivit 3-3, ett resultat som Kalmarpolisen troligen hade varit mest nöjda med. Nu vinner poliserna igen genom att utnyttja andras misstag. För all del – det är också en konst att göra skitmålen, kanske rent av en talang som poliser har, att se det som brister och sedan beivra det. Samtidigt ska förstås sägas att Kalmarpolisen inte hör hemma i division 6. De är för stabila för det. De är inte briljanta, men har en bra nivå rakt över. Det är bara att gratulera till seriesegern och division 5. Mönsterås kan bära huvudet högt. Det var de röd-vita som stod för underhållningen.

Mönsterås har goda chanser att komma på andra plats och ta kvalplatsen, särskilt då jagande Bäckebo idag förlorade mot Rockneby. Mönsterås ligger nu 2 poäng före Bäckebo med en match mindre spelad. Vi har till och med råd att förlora en av de avslutande matcherna, vilket vi förstås inte ska.

För Mönsterås återstår nu Rockneby hemma, Blomstermåla borta, Degerhamn hemma och Mörbylånga borta. Bäckebo har kvar Blomstermåla, Degerhamn och Mörbylånga. Vinner Bäckebo sina återstående matcher hamnar de på 34 poäng. Mönsterås behöver då ta minst 7 poäng på sina 4 avslutande matcher. Vi har nämligen 23 måls bättre målskillnad än Bäckebo.

27 augusti 2024

Mönsterås vände och vann toppmatchen mot Bäckebo

Det märktes att mycket stod på spel när topplagen Bäckebo och Mönsterås gjorde upp djupt inne i den småländska urskogen, och det var nog lite övertaggat här och var. Det lag som vann skulle nämligen skaffa sig en stor fördel i kampen om kvalspelsplatsen efter Kalmarpolisen.

Den första kvarten var ganska jämn, men sedan tog Mönsterås över spelet mer och mer. Men ingen lyckades få in bollen på de riktigt bra lägen som skapades. Bäckebo hade dessutom en stabil och tung defensiv som inte var helt lätt att snirkla sig förbi. Tydligen hade Bäckebo en matchplan i första halvlek som gick ut på att backa hem och sedan kontra för att få Pontus Sörensson i friläge. Det var nära ett par gånger, men nästan varje gång var det offside. Mönsterås defensiv var nästan helt klanderfri. 0-0 efter en halvlek var smickrande för Bäckebo. Med bättre effektivitet borde Mönsterås ha gjort 3-4 mål.

Risken när man inte gör mål på sina chanser är att det andra laget till slut lyckas med något allt eftersom tiden går. Och så blev det. Oskar Larsson nickade snyggt in 1-0 för Bäckebo i den 55:e minuten.

I det läget finns det alltid en risk att frustrationen övergår i uppgivenhet. Men Mönsterås visade bra lagmoral och malde på. Våg efter våg. Och i matchminut 68 fick Mönsterås äntligen utdelning genom Nasir som höll sig framme och kvitterade. Bäckebo började nu se ganska så trötta ut och efter bara 6 minuter nätade Nasir för andra gången. I matchens slutskede avgjorde Ala med 3-1. Även han blev 2-målsskytt med ytterligare ett mål minuten efter.

Mönsterås gjorde som helhet en bra match. Kanske var man lite överladdade med stress i första halvlek och man missade en del i avgörande lägen. Det gick inte att ta miste på frustrationen hos en del spelare. Men det sporrade dem att fortsätta, vilket till slut också gav utdelning.

Alla i Mönsterås får med beröm godkänt ikväll, trots ineffektiviteten. Det var helt enkelt en gedigen laginsats. Milad var tillbaka på mittfältet och det märktes! En fenomenal insats. Och så de pigga målskyttarna Nasir och Ala som aldrig gav upp utan bara skulle ha in bollen i mål. Trygg defensiv och några bra ingripanden från Mohammad i målet (förbjud honom dock att dribbla i eget straffområde). Jag delar inte ut spelarbetyg, men ikväll hade alla fått 4 eller 5.

Mönsterås vann rättvist med 4-1 och har nu kopplat grepp om andraplatsen. Men det är långt ifrån avgjort och det krävs fullt fokus i varje match.

Jag glömde fotografera under matchen på grund av stresspåslag, men tog några bilder efter matchen. Bäckebo hade en trevlig idrottsplats, dock med en hemsk sluttning ner till fotbollsplanen och en än värre trappa när man skulle ta sig upp.

22 augusti 2024

Ännu en klar seger för GIF som hakar på i toppen

Mönsterås gör numera 5 eller 6 mål per match. Minst. Faktum är att man gör mål även när spelet inte stämmer, vilket gästande Högsrum fick erfara.

Det dröjde bara 30 sekunder så sköt Niki ursnyggt in 1-0 för Mönsterås i matchens första anfall. Då kände man att det var upplagt för en riktig klang- och jubelföreställning. Så blev det inte.

Mönsterås spel kom av sig ganska omgående. Hemmaspelarna hade inte bråttom, utan rörde sig som sengångare. Bollen undvek man helst som vore det en bomb och det blev för långt mellan lagdelarna. Möjligen kan avsaknaden av Milad och Ako Eliassi ha bidragit till detta. En del spelare var kanske på nya positioner. Jag försöker se förmildrande omständigheter.

Istället stack Högsrum upp i flera farliga kontringar som mycket väl kunde ha resulterat. I ett anfall kom de två mot en. Som väl var försökte bollhållaren nå sin medspelares huvud, vilket inte är en optimal lösning när mottagaren inte kan nicka. En passning utmed marken hade förmodligen resulterat i mål. En annan gång var det ytterst nära ett friläge, men Dion Futko gjorde ett heroiskt bakåtjobb och avvärjde faran. Överlag så var Högsrum betydligt bättre än när jag såg dem i våras. Det här är tunga grabbar som hugger när chanser ges.

Som väl var lyckades Ala Ayoub få in 2-0 efter en tilltrasslad situation i gästernas straffområde. Det gav en viss lättnad trots allt. 2-0 efter en halvlek med ett spel som var långt ifrån Mönsterås högsta nivå var ändå ett slags styrkebesked. Vi gör mål även när det inte stämmer.

I andra halvlek blev det en påtaglig scenförändring. Mönsterås satte fart, visade sig och ville ha boll, spelade enklare och jobbade stenhårt för att vinna boll. Och när det ser ut så är det få lag som hänger med. Hemmalaget kom i våg efter våg och det var bud på mål hela tiden. 3-0 kom tidigt via Nasir som jag vill minnas lobbade in bollen fint. (Smålands FF har angett Gabriel Pålsson som målskytt, vilket han kan vara tacksam för så länge lyckan varar)

Högsrum fick sedan Torstensson utvisad efter att han fått sitt andra gula kort. Bakgrunden till incidenten var olyckliga omständigheter i Högsrums straffområde. En bortaspelare gick ganska hårt åt Mönsteråsspelaren så att den senare fastnade med sin fot på Torstensons fot eller vrist, varpå Torstensson skrek av smärta och föll ihop. Jag förmodar att han sedan sade något som ledde till det gula kortet. Kanske trodde han att Mönsteråsaren hade sparkat honom, men det var så vitt jag kunde se ett olyckligt moment helt enkelt. Jag råkade fånga allt på video och har sett allt i slowmotion.

Det här gjorde det inte enklare för Högsrum som fick släppa in ytterligare två bollar när Niki och Osama nätade.Högsrum tröstmålade på slutet efter att bollen studsat helt obegripligt oturligt i Mönsterås straffområde.

Så…en halvtaskig första halvlek och en bra andra. 5-1.

Nu väntar två matcher som lär avgöra var Mönsterås hamnar i tabellen – först Bäckebo och sedan Kalmarpolisen. Minst 4 poäng där vore önskvärt, helst 6 förstås. Spelar man på sin bästa nivå är inget omöjligt.