9 november 2008

Folkhemsbegreppet, invandring mm

Kan man försvara folkhemsbegreppet nu när Sverigedemokraterna håller på att ta över ordet? Enligt min mening är det högst nödvändigt. Främlingsfientliga krafter försökte en gång i tiden få monopol på den svenska flaggan, och var nära att lyckas. Till slut blev det oerhört känsligt att ha en svensk flagga eller att offentligt visa kärlek till sin hembygd eller sitt land. Måtte det nu inte bli samma utveckling när det gäller folkhemsbegreppet.

Visserligen hade Socialdemokratin länge monopol på begreppet även om det hade sitt ursprung i konservativa och akademiska kretsar kring sekelskiftet 1900. Enligt min mening bör begreppet likaväl kunna användas av borgerligt sinnade eller ideologiskt fristående (som undertecknad).

Jag skall just nu inte ge någon historisk eller begreppsmässig fördjupning om folkhemsbegreppets betydelse, utan vill bara uppmuntra till att inte ge bort det till Sverigedemokraterna.För egen del menar jag att folkhemmet bör vara inkluderande. Alla människor oavsett klass, ras, kön eller etniskt ursprung bör ges möjligheter till ett gott liv (social gemenskap, ekonomisk trygghet, möjligheter att utforma sitt liv i enlighet med sina begåvningar, hög standard vad gäller miljö, sjukvård, brottsbekämpning etc. Det betyder inte att alla behöver ha lika mycket pengar eller tycka likadant). Där torde de flesta partier vara överens. Hur man bäst når dit är väl det som skiljer oss åt. Ja, nu blev det kanske lite väl politiskt korrekt här. Bäst att sluta i tid. Men för att knyta an till Mönsterås: Hur kan folkhemmet förverkligas i Mönsterås?

Någon frågade mig hur jag ser på invandringen till Sverige och det mångkulturella samhället. Ok, jag ska klargöra det en gång för alla. Det var säkert enklare förr när Sverige var kulturellt mer homogent, även om vi inte skall glömma att det fanns ganska stora skillnader även innan Sverige öppnade upp gränserna för en mer omfattande invandring. Men vem har sagt att det måste vara enkelt?! Att hjälpa människor i nöd som flyr från krig och elände är förstås viktigare än att bevara ett homogent och i en mening mer okomplicerad värld. "Ja, men invandringen kostar ju", säger någon. Ja, visst, och låt den kosta då. Varför skulle medmänsklighet inte få kosta något?Sedan kan man alltid diskutera den misslyckade integrationen. Så länge det problemet inte tas på allvar så kan det bli svårt att erbjuda nya svenskar det goda liv som jag har som ideal och som jag önskar att alla i Sverige kunde få ta del av. Folkhemmet har inte raserat pga invandringen, utan på att allt fler svenskar förvägras det goda liv som fanns som ideal i folkhemmet, och där spelar andra faktorer, särskilt den historielösa, marknadsinriktade vinstmentaliteten större roll.

Jag tycker visserligen inte om allt prat om utanförskap som präglar dagens politiska debatt. Genom att pådyvla människor etiketten utanförskap bara för att de är sjuka eller arbetslösa, så skapar man en känsla av utanförskap som människorna kanske inte upplevde innan någon politiker yttrade ordet. Jag känner ingen som skulle definiera sig som utanför bara för att den människan är sjuk eller arbetslös. Samhällsgemenskapen tillhör även dem. Men det är ett faktum att alla inte har tillgång till ett gott liv. Det är ledsamt.

Inga kommentarer: