Under några år hade jag nöjet att vikariera på Mönsterås Bibliotek. Jag var ensam man, vilket stämmer ganska väl med könsfördelningen för detta yrkesområde. Hur som helst så fick jag ofta höra från låntagarna att det var roligt att möta en man på biblioteket. Särskilt uppskattat verkar det ha varit hos pojkarna som nu hade en manlig förebild att snacka lite med.
För att råda bot på detta problem (för nog är det ett problem att dagens pojkar som läser mycket mindre än flickorna saknar manliga förebilder på biblioteken) har en del bibliotek börjat anställa personal som kanske saknar den traditionella bibliotekarieutbildningen, men som med alternativa kompetenser ändå berikar biblioteksmiljön. Det kan handla om kulturvetare eller litteraturvetare, kanske i kombination med bra datorkunskaper. På så sätt slår biblioteket två flugor i en smäll. Dels breddar man sin kompetens, dels blir det lättare att rekrytera män.
Tyvärr tillämpar inte Mönsterås bibliotek detta förfarande. När man nyligen anställde två nya så valde man två kvinnor. De är säkert duktiga och lämpliga för uppgiften, men med ett annat sätt att tänka så hade det kunnat bli bättre kompetensbredd och bättre könsfördelning.
Det är alltså inte förbjudet att anställa personal som saknar bibliotekarieutbildning, även om facket säkert vill få arbetsgivaren att tro det. När utbildningstalibanerna får styra så blir det grått, tråkigt och enformigt. När alla har samma utbildning finns risken att alla ser verksamheten på ungefär samma sätt, varvid kreativa nya idéer inte får frodas på samma sätt som när arbetsmiljön är mer pluralistisk.
9 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Bibliotekariers utbildning varierar väldigt mycket. Nu har utbildningssystemet gjorts om men tidigare läste man upp till magisternivå inom Biblioteks- och informationsvetenskap. Därtill krävdes ytterligare två års heltidsstudier för att ta ut en examen.
Dessa två år bestämmer den enskilde vad den vill läsa. Själv har jag läst historia och programmering. Jag känner andra som läst litteraturvetenskap, svenska, internationella relationer, pedagogik, ekonomi mm.
Bibliotekarier har alltså de facto inte samma utbildning.
I dagsläget kanske man inte heller ska kalla utbildningen "bibliotekarieutbildning" då personer med en examen i Biblioteks- och informatiosnvetenskap kan arbeta på många fler ställen än just bibliotek.
Skicka en kommentar