9 november 2008

Musik från Mönsterås III

Jag efterlyste nya band från Mönsterås och fick tips om Queens of Grace som består av Charlotte Berlevik (bas och sång), Anna Carlsson (gitarr, munspel, sång), Saga Hävermark (trummor, sång) och Ida Jacobsson (gitarr, sång). Jag såg dem live i hembygdsparken i somras och det var inte alls dumt. De såg verkligen ut att trivas på scenen och uppträdde förvånansvärt säkert för att vara så unga. Musiken är ganska varierad och man hör influenser från både gitarrbaserad rock, punk och country. Gruppen gör låtarna själva och säger sig ha många som bara väntar på att bli spelade. Queens of Grace har redan hunnit vara förband till Danny från Idol.

Alla turas om att sjunga och bandet har som målsättning att alla ska vara frontpersoner. Anna sjunger idag flest sånger och hon har en väldigt stark och klar röst som gör sig bra till denna musik. Charlotte har en lite mörkare rockröst som gör sig väldigt bra i de låtar jag hört henne sjunga. Ida har jag hört sjunga låten Help och andrastämman i ytterligare någon låt och det är bara att gratulera till en fantastiskt duktig sångerska med en unik lite spröd röst som ibland låter stark och ibland nästan spricker. Suveränt! Nu sjunger dock alla väldigt bra varför det ändå fungerar utmärkt att turas om med sången. Och vi får hoppas att bandet undviker tjafs om vem som skall sjunga vad, vilket är ett ganska vanligt konfliktämne i grupper där alla får sjunga.

Nämnas bör förstås också att alla behärskar sina instrument bra, inte minst trummisen Saga som inte överarbetar, utan verkligen vet hur man håller rytmen. Queens of Grace kan nog bli riktigt bra om de fortsätter. Redan nu är det talangfullt och intressant.

Några låtar som jag hört med Queens of grace:
Help - Mycket bra låt med fantastisk sånginsats av Ida Jacobsson.
You don´t know me - snabb låt som borde passa bra live. Fin sång av vem jag tror är Anna Carlsson, med fin andraröst från Ida på "Myspace-versionen". Dessa röster passar bra ihop och hela låten lyfter jämfört med "Youtubeversionen".
Nightmare - Här spelar de nog fel, tänkte jag först, men så insåg jag att det skall vara så. De lite udda harmonierna passar bra ihop med texten. Riktigt bra låt.
Puppet - Härliga gitarrer och fint ös i denna låt som borde kunna bli en livefavorit.
No one by myself - Härlig rocklåt där Charlotte gör en fin insats på sången.
Til the end of time - Finstämd ballad.

Kanske nämnde jag Elin Ruth Sigvardsson lite väl hastigt i första musikinlägget. Hon är tveklöst mycket begåvad. Av de tre skivor som hon gett ut tycker jag för egen del bäst om den första och den tredje. Den sistnämnda har ganska mörka berättelser som vittnar om en artist under utveckling.

Fler tips om nya band och artister från Mönsterås emottages tacksamt.

Inga kommentarer: