9 november 2008

Rapport från Hamnen

Plötsligt skall alla partier i Mönsterås överträffa varandra när det gäller skola, kultur och hamnstök; just de tre områden som denna blogg oftast tar upp i Mönsterås. Nå, så stor påverkan har nu inte denna blogg, men det visar i alla fall att politikerna inser var problemen finns. Här följer en rapport från hamnen.

Förra helgen åkte familjen ner till hamnlekplatsen där vår dotter skulle få leka en stund. När vi kommer dit har två killar just ställt en bänk på högkant. En kille har lyft bänken, och den andre åker kana på den. Jag säger förstås ifrån på skarpen, varvid den ene killen lite förskrämt undrar om de har förstört något. Jag försöker förklara att bänkarna är till för att sittas på och inte utföra vådliga lekar på, samt att de genom sitt beteende nu ingår i den krets som kan misstänkas för skadegörelsen i hamnområdet.

Den ene killen lommar sedan iväg till sina kamrater som sitter på en annan bänk på lekplatsen. Den andre killen sitter demostrativt kvar och blänger. Detta mitt på dagen en lördag.

Killarna var väl i åldern 14-17 år, och jag får väl vara glad att jag inte fick stryk.

Vem har då ansvaret för buset i hamnen? Kommunalrådet Roland Åkesson hänvisar till föräldrarna, andra hänvisar till polisen och kommunen. Jag ska försöka rangordna ansvaren.

1. Föräldrarna har förstås ansvar för vad deras omyndiga barn har för sig. Där ger jag Åkesson rätt.

2. Ungdomarna själva har också ansvar för hur de beter sig. I den åldern vet man förstås vad som är rätt och fel när det gäller nedskräpning, skadegörelse odyl. Man är ju straffmyndig från 15 års ålder.

3. Polisen har i uppdrag att förebygga och utreda brott. Varför spanar man inte i området en helg och fångar in busarna? Så borde polisarbete utföras.

4. Kommunen. Kommunen som myndighet och kommunen såsom allmänhet har förstås ett kollektivt ansvar att försöka bidraga till ett så harmoniskt Mönsterås som möjligt. Det kan ske på olika sätt via skola, sociala myndigheter, fritidsverksamhet etc.

Inga kommentarer: