9 november 2008

Är skolan en fråga för politikerna?

En lärare på Parkskolan har skrivit ett brev där hon tar upp problemet att vissa elever i årskurs sju är på en nivå som motsvarar årskurs tre och fyra. Det är förstås nödvändigt att detta tas upp (samma fenomen finner man på olika nivåer inom utbildningsväsendet), inte bara internt, utan även så att det kommer allmänheten till del. Visserligen får man räkna med ganska stora variationer i en klass, men det som här beskrivs är förstås helt orimligt.

Nå, debatten bör inte handla om det hade varit bäst att sköta ärendet internt. Det mest allvarliga är att ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Patric Petersson säger att detta inte är en fråga för politikerna. Han anser alltså att detta är något som tjänstemännen får reda ut bäst de vill. Han ser inte sambandet mellan bristande ekonomiska resurser, ordningsproblem i klassrummen och lärarnas möjligheter att ge alla elever det stöd de behöver.

Skolan är i högsta grad politikernas anvarsområde, inte bara tjänstemännens och föräldrarnas. Nog borde en politiker som är nämndordförande inse det.

Inga kommentarer: