22 januari 2009

Fel Rapport, 68% av prästerna säger inte ja till samkönade äktenskap.

Enligt Rapport säger 68% av prästerna i Svenska Kyrkan ja till samkönade äktenskap. Mycket enkla matematikkunskaper räcker för att dra en helt annan slutsats. Jag citerar Dag Sandahl som hann räkna före mig: Vi har i aktiv tjänst 3500 präster. 2800 sägs vara tillfrågade. Av dem har 60% svarat - alltså nästan 1700. Av dem som svarat har 60% svarat ja - det blir knappt 1200, vilket betyder 34% av prästerna. En dryg tredjedel. Så kommer knappast saken att presenteras. Som sagt: lögn, förbannad lögn och statistik.


Andra allvarliga fel med undersökningen:
- Endast präster med epostadress tillfrågades. Det betyder att äldre präster på landet är underrepresenterade.
- Man tvingades svara med namn, vilket självklart ger utslag i känsliga frågor. Namn i enkätfrågor är ju högst anmärkningsvärt.
- EFS-präster inom Svenska Kyrkan fick inte vara med.

Nu kommer vi snart att se hur piskan börjar vina mot samvetsfriheten inom kyrkan, ungefär som partipiskan inom KD. Krav utifrån kommer på sikt att leda till att samvetsfriheten i frågan tas bort av kyrkan själv. Teologisk reflektion och kristerlig kärlek gentemot olika traditioner inom kyrkan är ett minne blott. Hade det inte varit för att mina förfäder varit medlemmar i kyrkan sedan medeltiden så skulle den intellektuella hederligheten ha lett fram till ett utträde. Svenska kyrkan anges vara en luthersk kyrka. Sa inte Luther något om när man får avsätta biskopar? Jo, jag tror det. Dags att ta tag i det kanske.

Kyrkans uppgift är inte att anpassa sig efter tidens strömningar. Kyrkan skall förmedla evangelium om Jesus och skapelsens upprättelse. En kyrka som kryper för överheten går automatiskt vilse, vilket delvis hände under nazitiden. Dag citerar Joseph Goebbels förklenande ord om sin tids ledande präster: "Kaftanbärarna är små och krypande".

Dagens roligaste uttalande stod ärkebiskop Anders Wejryd för när han sa att kyrkan har högt i tak.

Sedan kan man förstås fråga sig varför Svt valt just Svenska Kyrkan som sedan länge är skild från staten och bara utgör ett samfund av flera. Varför frågade man inte alla präster inom invandrarkyrkorna - Koptiska kyrkan, Katolska kyrkan, de Ortodoxa kyrkorna - och frikyrkorna. Och varför inte även de muslimska imamerna?

Tyvärr får jag inte min länk till Dags blogg att fungera. Utan när jag lägger in hans adress visas sedan ändå bara adressen till Östrans förstasida. Därifrån kan man sedan gå vidare genom att klicka på Bloggar och vidare Dags blogg.

Inga kommentarer: