14 januari 2009

Från Mönsterås förorter*...På spaning efter det Mönsterås som flytt II




För drygt 60 år sedan började markerna runt Mönsterås tätort omvandlas till moderna bostadsområden. Mönsterås var på 1940-talet ingen kommun som lät tala om sig. Tvärtom var kommunens fornstora dar som handelscentrum ett minne blott. Inom några få år skedde dock en remarkabel vändning med Oknö stugby och industrietableringar som Industrifjädrar och Mönsterås bruk. Nya bostäder var en förutsättning för att hantera den befolkningsökning som expansionen medförde. Kommunen köpte därför mark och i Mönsterås Bostäders regi förvandlades i rask takt åkrar, ängar och kolonilotter till bostadsområden. 1950 stod första huset färdigt på Pionjärgatan. Därefter byggdes lägenheter vid Åsevad, Mölstad, Elgerum och Ljungnäs fram till 1960-talets slut.

Översta vykortet visar en del av Bryggerigatan och Hagagatan i Pionjärområdet där jag växte upp. Bilden är tagen före högertrafikens införande. Lägg märke till vägskyltens placering och den gamla bilens parkering på vykortets vänstra sida. Fotografen har även lyckats fånga en cyklist som trampar fram på vänster sida av vägen. Husen hade vid denna tid sina gråa fasader. Man kan undra vem som valde färgen. Ett av husen verkar dock ha en grön nyans. I det gröna husets källarplan låg på den tiden Verners Husgeråd (idag på Storgatan), en kultförklarad affär där kvarterets ungar kunde få sig en godisbit ibland. (Detta kort anger foto av AB Almqvist & Cöster, med förlag Mönsterås Bokhandel)


Nedersta kortet visar de nybyggda hyreshusen vid Ljungnäs, som jag tror byggdes 1968. Här har man valt bruna!!! balkongfasader. Lägg märke till de fantastiska gamla bilmodellerna. Vid huset längst upp låg en kvartersbutik som lades ned för bara några år sedan. (Detta kort anger förlag och copyright Mönsterås Bokhandel).

* Bloggtextens inledning bygger på en artikel jag hade i Barometern/OT den 24 maj 2008.

Inga kommentarer: