28 januari 2009

Vad ska hända med skolorna i Mönsterås Kommun?

Mönsterås Kommun vägrar lämna ut handlingar som handlar om skolornas framtid och kommande förändringar. Man hänvisar till att det är arbetsmaterial. Jag kan förstå kommunen om man är i en mycket tidig fas av planeringen. Annars är det synd att man inte orkar ta in medborgarna på ett så tidigt stadium som möjligt. Misstanken kommer förstås att det är något känsligt man vill dölja och så får folk sedermera komma med synpunkter på pest eller kolera.

Men vad kan det vara? Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden förnekar att någon skola skall läggas ned och vi får väl lita på att han inte ljuger invånarna rakt upp i ansiktet. Så vad är då på gång? Vad är det som är så känsligt att kommunen så länge det är möjligt smusslar? Jag vet inte och kan inte ens gissa denna gång, även om jag nog trodde att Fliseryds skola låg illa till med risk för skolskjuts till Mölstadsskolan. Men det är förstås politiskt omöjligt. Mölstadsskolan står väl på tur för upprustning snart. Man får verkligen hoppas att de inte hittar på något dumt då. Vi behöver ju två skolor i Mönsterås tätort.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Jag tycker det är helt okej att hålla på materialet tills vi har ett komplett och korrekt material. Kommer förslag ut, som kanske aldrig kommer i närheten av att bli aktuella, så skapar det oro hos barn, föräldrar och personal som inte gagnar någon.

Under februari är det tänkt att materialet med olika alternativ ska presenteras. Därefter är tanken att det ska genomföras föräldramöten, personalträffar och elevrådsmöten där synpunkterna dokumenteras och där också politiker från bun deltar och lyssnar(!).

Under april kommer synpunkterna att sammanställas till ett förslag som bun har möjlighet att besluta om den 22 april. Sedan går det vidare till budgetberedning innan kommunfullmäktige fattar beslut 15 juni.

Jag kan möjligen ha synpunkter på att tiden är knapp. Men om de färdiga förslagen är genomtänkta så kanske inte tidplanen har någon betydelse.

Jonny sa...

Tack att du redogör för tidsplanen. Du har ju insikt och erfarenhet från detta. Rent principiellt tycker jag det är bra om medborgarna får vara med så tidigt som möjligt i processen, men jag har ingen erfarenhet från kommunalt arbete. Annars blir det lätt rykten som börjar florera. Jag har redan hört tre fyra stycken. Men om det släpps i februari så är ju väntetiden inte så lång. Men att stora förändringar är på gång pga minskade barnkullar tror jag alla redan är införstådda med.