12 januari 2009

Yttrandefriheten hotad i Sverige

Yttrandefriheten är starkt förankrad i svensk lagstiftning. Ändå kan man undra hur det står till i praktiken. Det senaste jag läste var att Migrationsverkets ledning hade avskedat en enhetschef eftersom han på sin privata blogg gav uttryck för sina sympatier för Israel. Tingsrätten gav dock den avskedade enhetschefen rätt att behålla sitt jobb, samt ett skadestånd. Migrationsverket valde då att köpa ut enhetschefen för drygt en miljon. Vi kan alltså konstatera att tingsrätten trots allt rättar sig efter svensk lag. Det gör dock inte Migrationsverket som inte ville följa rättens beslut. (Om detta kan man läsa i Barometern-OT).

Detta är bara ett exempel på hur även offentliga arbetsgivare kontrollerar vad de anställda tycker och skriver på sin fritid. Ett flertal exempel skulle kunna ges. Vi minns läraren i Hultsfred som inte fick ett jobb pga vad han skrivit på sin blogg. Även där fick den drabbade rätt och kommunen bakläxa.

Problemet har sedan länge funnits hos privata arbetsgivare som ofta ställer orimliga krav på arbetarnas lojalitet, men nu tycks det alltså ha spridit sig till offentliga myndigheter och kommuner. Vad kan det bero på? Beror det på en allmän förlorad känsla för yttrandefriheten i Sverige? Eller har det tänkande som präglar privata företag även smugit sig in i det offentliga?

Och så kan man ju alltid undra hur många jobb människor aldrig fått därför att arbetsgivaren gjorde en sökning på Google, Facebook och i bloggvärlden? Där finns säkert ett stort antal där ljuset aldrig kommer att ge klarhet.

Tendensen är hur som helst obehaglig. Människor riskerar att bli försiktiga – försiktiga för att inte förlora sina jobb, försiktiga för att inte spoliera sina chanser att få jobb. För egen del kommer jag inte att tystna. Mina inlägg om Mönsterås fortsätter även när jag är kommunalanställd.

”Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.”

Den sparkade enhetschefens blogg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är livsfarligt när till och med en MYNDIGHET vars uppgift är att skydda asylsökande människor som riskerar sin hälsa i sitt hemland efter att ha uttryckt sina politiska åsikter, säger upp folk för att just - PRIVAT UTTRYCKA SINA POLITISKA ÅSIKTER!

Arg och besviken på Sverige sa...

Känns som att vi skulle länka ihop våra bloggar du och jag.

Jag läser bara ditt inlägg här och inser hur lika vi tänker.

Jag stred hårt för ett av våra barn som utsattes i skolan, det tålde inte höjdarna - att jag var bättre och fick juristerna med mig-så jag anmäldes till Socialtjänsten som farlig för egna barn i en icke diarieförd anmälan från Skolförvaltningskontorets chefer i Skövde kommun.... Min man anklagades också för att driva "privat politik" i kommunen. Ska inte en politiker få använda lagliga verktyg för att skydda sitt utsatta barn i skolan?
Det finns "jäv" och det betyder att man som politiker anmäler jäv och går ut när ett ärende berör en själv. Vi motarbetades hela familjen när vi bara skyddade och värnade vårt/våra barn som gick i en fasansfull skola. Hela den ledningen är utbytt nu efter det att jag och min man levt rövare i flera år. Läs min blogg och häpna. Kan vi göra något tillsammans?
Det handlar inte ens om partifärger längre, här i Skövde har Alliansen härjat fritt i alla år, men i min hemstad Östersund är det sossarna som härjar vilt. Det här handlar om maktkorrupta individer där Skövde spelar i en egen division.

Ingrid Almgren i Skövde som driver bloggen
www.real-catwoman.blogspot.com

Välkommen att läsa vår historia, den är sorglig och nej, jag lär inte få några jobb i Skövde efter mitt bloggande.