22 mars 2009

LO snor arbetarnas pensionspengar och ger miljoner till VD

Det fanns en tid när facket var jordnära och bars upp av arbetare som kämpade för rimliga villkor och löner. Men nu är det många decennier sedan facket fyllde en viktig positiv funktion i Sverige. Man har mest agerat bromskloss på arbetsmarknaden och ställt helt orimliga detaljkrav på arbetsgivare som har gett sina anställda bättre avtal än kollektivavtalet. Facket kan givetvis inte leva med att en arbetsgivare ger så bra villkor att facket framstår som överflödigt. I det läget tvekar inte facket att krossa en människa.

Helt onyttigt är förstås inte facket. Det kan i någon mån utgöra en motvikt till arbetsgivare som saknar känslan för goda arbetsvillkor och löner. Så visst behövs facket i en mening.

Facket har också varit bra på att kritisera det orimliga bonussystem som cheferna inom banker och näringsliv har roffat åt sig i ren girighet. Nu visar det sig dock att självaste LO har deltagit i bonuscirkusen! LO´s ordförande Wanja Lundby-Wedin har som styrelseledamot i pensionsbolaget AMF beslutat om att ge AMF´s VD Christer Elmehagen enorma insättningar för sin pension, totalt 59 miljoner. Till detta kan läggas en väldigt bra lön på ca 5 miljoner om året, en lön som han enligt vissa källor inte ska ha varit nöjd med.

Att näringslivet ger sina giriga chefer höga bonusar och pensioner är illa nog. Värre skandal är det förstås när facket deltar i samma skandalcirkus! Om jag hade tillhört Vänstern så hade jag inte uttryckt mig så modest som jag gör i rubriken, utan snarare något i stil med att LO göder överklassen.

Nu väntar jag med spänning på Wanjas förklaring. Om historien som återges i de flesta medier stämmer, så kan hon rimligtvis inte sitta kvar som LO´s ordförande. Det här är i så fall inget litet misstag, utan ett medvetet skandalbeslut.

Tillägg 23/3: Wanja säger sig nu vara grundlurad och inte ha känt till hur mycket pensionspengar det skulle bli. Konstigt och helt ohållbart resonemang. Hon har fått en halv miljon om året för att sitta i styrelsen och vet alltså inte vad hon är med och beslutar om?! Dessutom har hon väl som styrelseledamot koll på årsredovisningen där det ju klart framgår hur stora utbetalningarna var. Nej, med de förklaringarna så lär det bara vara en tidsfråga innan Wanja är borta från LO-toppen. Hur mycket får hon i fallskärm?

1 kommentar:

Bert sa...

Primitiva primater som de är Socialdemokraterna så är de bra på att klia varandra och kapitalisterna på ryggen.

Man kan ju förstås bara fundera över hur stora pensionsinsättningar som görs till Wanja Lundby-Wedin:s egna pensionskonton.

Nu är ju detta med höga pensionsinbetalningar inget nytt inom den s.k. arbetarrörelsen. För 10-15 år sedan avslöjades det att fackföreningsägda BPA gått med på att ge dåvarande VD:n en pension värd ca 60 miljoner. Avslöjandet skapade stora rubriker och stort muller från gräsrötterna. Naturligtvis kom de sedvanliga löftena från de ansvariga beslutsfattarna att i framtiden förhindra liknande pensionsavtal och liknande arrangemang - man vad är löften från LO-makthavare värda, absolut ingenting!