23 mars 2009

Mönsterås fjärrvärmesystem beroende av Södras bruk och en dånande reservpanna

Jag ställde följande fråga på Mönsterås Kommuns Frågepanel:

Mönsterås kommuns fjärrvärmesystem är ju väldigt bra så länge Mönsterås Bruk levererar överskottsenergi. Men finns det inte en risk med att binda upp sig vid en leverantör på detta sätt? Södra har ju stängt ett par bruk i Norge och det var eventuellt aktuellt att stänga bruket i Mörrum också om situationen blir sämre. En av Södras chefer sa att om de stänger i Sverige så stänger de helt, inte bara delvis. Då är ju Mönsterås illa ute i ett andra nedskärningssteg. Hur har Kommunens politiker tänkt här om det uppstår en krissituation för Södra Cell i Mönsterås? Och finns det på tjänstemmannanivå någon förberedd beredskapsplan?

Mönsterås Kommunalråd Roland Åkesson har nu svarat och svaret kan ses på Frågepanelens hemsida. Han tycks relativt säker på att Mönsterås bruk går säkert framöver. Han tycks rentav mena att frågan är obefogad. Det finns ju reservpannor. (Nå, nu är det ju inte kommunalrådet som avgör om en fråga är befogad eller inte.) Jo, jag har en reservpanna hundra meter från huset. Den brukar gå igång ett par gånger om året när Södra har underhållsstopp. Och den dånar i hela kvarteret. Ett par dagar kan man förstås leva med det, men inte är det en långsiktig lösning.

Nå, obefogad är förstås inte frågan efter den osäkerhet som Södras chefer har spridit omkring sig. Jag tror att många blev oroliga när en chef för Södra började tala om att det kunde bli aktuellt att stänga Mörrum, efter att man stängt två bruk i Norge. Det talas ofta om de många små företagen i Mönsterås. Men sanningen är ju att Mönsterås på alla plan är helt beroende av Södras bruk. Det känns inte bra.

Inga kommentarer: