13 mars 2009

Hyresgästerna flyr från Mölstadsområdet pga Mönsterås Bostäders arrogans

Kallhyra och höga hyreshöjningar
Hyresgästerna flyr från Mölstadsområdet sedan Mönsterås Bostäder införde kallhyra hösten 2008. När kallhyran infördes sänktes den stående månadshyran med några hundralappar för att kompensera de nya utgifterna för varm- och kallvatten, samt fjärrvärme(elementvärme). Många var oroliga för hur de skulle klara av de höga fjärrvärmekostnaderna under den kalla vintern då elementen måste stå på eftersom lägenheterna är dragiga och saknar särskild golvisolering. Istället för att hjälpa sina hyresgäster gjorde då Mönsterås Bostäder misstaget att genomföra den högsta hyreshöjningen i hela kommunen just i Mölstadsområdet på nästan 6%, bara ett par månader efter att kallhyran införts. För många hyresgäster försvann därmed den sista ekonomiska mariginalen för att klara fjärrvärmekostnaderna under vintern. Det var synnerligen arrogant agerat.

Dåligt fungerande fjärrvärmemätare
Till detta kan läggas fjärrvärmemätare som inte fungerar i alla lägenheter. Jag har själv inte kunnat se föregående månads fjärrvärmeförbrukning sedan oktober. I början svarade Mönsterås Bostäder på mina felanmälningar och sade att de skulle kontakta företaget som levererat mätarna. Sedan ett par månader svarar de inte på mejl i frågan. Så här sitter jag med en fjärrvärmemätare som visar att jag i februari förbrukade fjärrvärme för 10 000 kr fast det var ca 400 kr.

Nu flyr hyresgästerna
Nu får Mönsterås Bostäder skörda resultatet av sin arrogans gentemot hyresgästerna. På Parkgatan 44 är exempelvis 5 av 7 lägenheter lediga. I andra hus med treor är också flera lägenheter lediga och det var än värre för några veckor sedan. Så även om det med tiden fylls på med nya hyresgäster så borde den flykt som skett under vintern/våren mana till besinning och eftertanke hos Mönsterås Bostäder om hur illa detta har sköts och hur det kan bli bättre. Mölstadsområdet har ju potential att bli mysigt igen.

Det är inte utan att man saknar den gamla allmännyttan när bostäderna var för oss.

Inga kommentarer: