18 mars 2009

Mönsterås Kommun har en demokratisk bristsjukdom!

Den gamla sjukstugan i Mönsterås som passande nog blev en demokratisk sjukstuga

Den gamla samförståndsandan på gott och ont

I Sverige frodas en gammal samförståndsanda som kan härledas till byalagens tid. För sin överlevnad fick bönderna försöka hålla ihop och fatta gemensamma beslut. Det var förstås särskilt viktigt före skiftenas tid då bönderna delade på åkrarna och fick planera allt arbete tillsammans.

Denna samförståndsanda följde med till den moderna kommunalpolitiken. Det är visserligen inte svårt att ge exempel på kommunalpolitiska strider, men i stort samarbetar man mer på kommunal nivå än på riksnivå. Många lokala politiker känner varandra ganska väl och kommer bra överrens trots olika politiska utgångspunkter. Samtidigt finns en föreställning att beslut i samförstånd är för kommunens bästa.


Inga kommunala trätor i Mönsterås

Mönsterås Kommun är ett tydligt exempel på där samförståndsandan blomstrar inom kommunalpolitiken. Centern som har en betryggande majoritet och egentligen inte behöver bry sig om Socialdemokraterna, verkar ofta ganska måna om att få med sig oppositionen, särskilt om det handlar om långsiktiga eller impopulära beslut. Då slipper man stå där själva med ansvaret i nästa valrörelse.

Socialdemokraterna i Mönsterås håller en ganska låg profil och man kan undra varför de inte för en tydligare oppositionspolitik. Ibland lägger de förslag som skiljer sig lite från Centerns, någon gång reserverar de sig, men ofta fattas beslut i största samförstånd.


Så tar man itu med avvikarna

Är det inte bra att slippa kommunala trätor och att gemensamt gå framåt för kommunens bästa? Ja, så såg man det inom fascismen också. Därmed inte sagt att politikerna i Mönsterås är inspirerade av fascismen. Men just denna tendens att för samhällets bästa undvika meningsskiljaktigheter är en gemensam nämnare där man ändå får vara vaksam. I de fascistiskt styrda länderna gjorde man sig av med avvikarna. Det gör man förstås inte i Mönsterås. Där kan man istället bli utskälld, utfryst, drabbas av ryktesspridning att man är gnällspik, besvärlig och liknande eller så kommer man inte i fråga för kommunala tjänster. Det är illa nog!


Demokratisk bristsjukdom

Dessutom är det en demokratisk bristsjukdom när de flesta är så överrens som i Mönsterås. I en frisk demokrati räcker det inte med att de flesta är nöjda med kommunen eller att man har närhet till politikerna. Det är ju detta som de ledande politikerna i Mönsterås så gärna vill visa upp och som media lika gärna köper. Men man glömmer det som inte märks - den levande debatten, där flera åsikter finns representerade. Detta saknas i Mönsterås. Och det lär inte bli bättre nu när kommunerna i allt högre grad konkurrerar om den rörliga befolkningen. Då ökar trycket för att visa upp en fin bild av kommunen utåt. Jag befarar därför att Mönsterås kommer att bli än mer tyst.


* Vykortet visar en gammal del av det nuvarande kommunalhuset. Jag tror det var sjukstuga på den tiden, och det passar ju bra. Demokratisk sjukstuga är det än idag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag har lämnat svar på frågepanelen kring detta inlägg. Tyvärr kom det inte in förrän idag. Jag kan inte annat än instämma i din kritik. Vi syns för lite i det offentliga rummet och måste hitta tid till detta. Det upplevs nog utåt sett som att det är samsyn men det är alltid diskussioner och många turer innan beslut tas i nämnderna. Däremot är vi för dåliga på att få ut detta. De senaste två veckorna har jag besökt 5 skolor, detta är viktigt för mig mycket som politiker. Åsikter kommer fram samt att man ser hur verksamheten ser ut. Detta är också en tidsfråga, mitt jobb blir lidande och mina kollegor om jag är borta för mycket.För att inte tala om eleverna. Det går tyvärr inte att jämföra med grannkommuner(Oskarshamn och Kalmar), de har fler politiker på heltid. Jag lovar att debatten inte ska tystas ner utan tvärtom blir mer offentlig. Allt vi gör syns inte utåt, tex alla besök. All kritik välkomnnas både negativ och positiv, det är viktigt för att man ska bli bättre.

Mvh/ Katarina Johansson(s)

Bert sa...

Jonny, det behövs något nytt som ersätter partierna och ideologierna.
Demokratin/majoritetsstyret, har blivit fascisternas verktyg.