17 mars 2009

Falukorv för finsmakaren i Mönsterås


En ovana som sitter i sedan ungkarlstiden är falukorvs-ätandet. Ehuru ytterst klantig kock så klarar jag vilket blindtest som helst när det gäller denna ädla finsmakarnas favorit. Falukorvens stora fördel är att den kan användas på så många olika sätt - rå, stekt, ugnsstekt, kokt, i korv stroganov, i soppor etc. Jag dristar mig att lista några av de sorter som återfinns i de lokala butikerna. Utbudet är ju inte allt för imponerande i Mönsterås. Riktiga delikatesser som Tillmans från Bollnäs, Delins från Färila eller Jokkmokkskorven får man bara drömma om.


Högsta klass för finsmakaren


1. Abrahamssons - En ljuvlighet för finsmakaren, perfekt konsistens och väl avvägd kryddning. Färgen kanske inte lockar smaklökarna, men skenet bedrar. Abrahamssons är falukorvens mästare, även om köttmängden faktiskt bara är 50%.


1. Melkers Falukorv - Delad förstaplats. En äkta Melkers, för evigt inskriven i Falukorvens historia, är inget man fnyser åt. (Melker Olssons far Anders Olsson utvecklade korven ca 1870-1890). Mustig rejäl falukorv från Falun med 70% kött. Riktigt god kryddning och fast konsistens. Till söndagsmiddan!

2. Vaggeryds Falukorv (ring) - En rejäl gammaldags falukorv med hela 66% kött. Man ska inte låta sig luras av att den inte kommer till sin rätt rå. Men väl stekt eller ugnsstekt är den ypperligt god.


God bruksfalukorv


4. Ica Falukorv - Listans överraskning! Jo, Icas falukorv är riktigt god med fin kryddning och tilltalande färg, även om den kanske har en aning för liten omkrets och böjer sig lätt vid stekning. Men som prisvärd bruksfalu duger den gott, särskilt till hemlagat mos.

5. Bröderna Carlsson Falukorv - Bröderna Carlssons Charkuteri gör en falukorv som smakar riktigt bra. Inte i nivå med Abrahamssons, men en klart godkänd brukskorv med fin konsistens, om än lite tam i kryddningen.


Hyfsad bruksfalukorv med vissa brister

6. Signal & Andersson - Egentligen lyckad kryddning och bra konsistens, om det inte vore för att salthalten påminner om Döda havets. Går dock ner till en riktigt mörk öl.

7. Scans Falukorv - Ett säkert prisvärt kort för den som inte vill ha för mycket smak. Det klassiska märket är något underskattat och korven är inte så pjåkig med hyfsad kryddning. Ryktet om att Scans bränner fast stämmer inte, trots att den är för mjuk och sladdrig. Däremot blir korven ofta lite väl flottig och böjd. Till ett gott mos är Scans ett hyfsat val.

2 kommentarer:

Bert sa...

Att det finns så många olika versioner av falukorv. Förvirringen måste vara total om vad som är falukorv. Det måste ändå finnas ett original recept som ska följas av tillverkarna för att få namnge sin korv som falukorv.

Isterband är ju en än godare korv än falukorv och där tar Carlssons Rökta hem förstapris både vad det gäller smak och pris. Man får 1000 gram av Carlssons rökta isterband för ca 40 sek men bara ca 300 gram av Abrahamsons Rökta för samma pris.
Charkuteri företaget Abrahamson:s i Kalmar bytte ägare för några år sedan, tyvärr bytte man också recept på Isterbanden - hur fan kan man vara så korkad?

Jonny sa...

Kanske har man ändrat i falukorvreceptet också då? Kanske därför köttmängden bara är 50% nu för tiden. God är den hur som helst än. Men det måste jag ta reda på.