24 april 2009

Avvakta till på måndag!

Följande samtal utspelade sig idag när jag försökte få hjälp av Mönsterås Hälsocentral:

- Hej, jag ringer angående vår dotter, 5 år. Hon har haft ont i halsen i fyra dagar nu utan att få snuva. Hon har feber på 38,5 och halsmandlarna ser allt mer svullna och irriterade ut.

- Jaha, ni får avvakta och se hur det utvecklas över helgen. Det var ju inte så hög feber.

- Jaså, men jag vet av erfarenhet när det är halsfluss. Det är ju enkelt för er att ta ett snabbhalsprov.

- Nej, vi har fått direktiv att vara restriktiva med antibiotika. Testa och se om det läker ut av sig själv.

- Ja, men tidigare har vi alltid fått komma när hon har haft halsfluss. Det finns ju risk för att njur- och hjärtskador.

- Ni får avvakta över helgen.
Klick.

Ja, så kan det låta när man ringer till Mönsterås hälsocentral. Nu blir det väl att få åka till Oskarshamnsakuten i helgen. Jag tycker i och för sig att man skall vara restriktiv med antibiotika. Men här var det ju ingen större tvekan och ett halsprov hade de kunnat ta. Nu försenas tillfrisknandet och risken är stor att hon inte får vara ute och leka i det fina vädret i helgen och nästa vecka. Med antibiotika idag hade febern varit borta och halsen utan värk på söndag.

Jag ogillar starkt när svaret varierar beroende på vem man pratar med. För vid andra tillfällen har det inte varit några problem när det har handlat om halsfluss, en sjukdom som de tidigare haft viss respekt för. När hon var mindre och hade andra mystiska sjukdomar så fick man dock alltid höra ”avvakta”. ”Avvakta” är standardfrasen när man kontaktar svensk sjukvård. Hur många har inte fått lida i onödan pga detta?!

Inga kommentarer: