24 april 2009

På spaning efter det Mönsterås som flytt XIV - När varje by hade ett fotbollslag - om en bortglömd fotbollsturnering


Forssa IF, det segrande laget i 1937 års pokalturnering. Jag kunde tyvärr inte få bättre bild än så här. Klicka på bilden för större foto.

Pokalserie
1937 anordnades en sedan länge bortglömd fotbollsturnering i Mönsterås, en så kallad pokalserie. De deltagande lagen var Mönsterås AIF´s B-lag, Mönsterås GoIF´s B-lag, Habbestorp, Elgerum, Torp, Hammarglo och Forssa. Pokalen var skänkt av Mobergs Herrekipering.

Byalag
Deltagarförteckningen visar att det fanns ”riktiga” fotbollslag ute i byarna. För en nutida betraktare kan det framstå som märkligt. Men vi ska komma ihåg att det vid denna tid ännu bodde ganska många människor på landsbygden, vilket även de många landsbygdsskolorna vittnar om.

Igenväxta fotbollsplaner
Hur pass organiserade dessa byalag var är svårt att veta. Förmodligen spelade de inte i serie, men hade egna fotbollsplaner och ibland egna dräkter. Forssa hade tre fotbollsplaner. Den flitigast använda hette Ekesläta och låg i skogen vid Gelebo. Habbestorp hade sin vid Springarebacken och Torps låg vid kapellet. De flesta av dessa planer är idag helt igenväxta.

Forssa IF stod som segrare
Matcherna i den aktuella pokalserien spelades på Mönsterås AIF´s plan ”Sylten” mellan Köpingen och Kråkerum och på Mönsterås GoIF´s plan ”Muddern”. Att byalagen kunde ge de mer etablerade föreningarna en match visar finalen som stod mellan Mönsterås AIF´s B-lag och Forssa. Något överraskande så vann Forssa med 1-0 efter mål av Hasse Ekberg.


Källor och litteratur
Stencil skriven av Inge Johansson, 1996

Inga kommentarer: