14 april 2009

Mönsterås herrfotboll fast i evigt generationsskifte - testar nygammal tränare som var med när hissen började skena nedåt 2002-2003

Snart börjar seriespelet
Kalmar FF och allsvenskan i all ära, men jag ser hellre på lokalfotboll i de så kallade gärdsgårdsserierna. Den 20 april drar division 5 Sydöstra igång för Mönsterås som börjar hemma mot Ljungbyholm. Division fem är egentligen ett par divisioner under vad en ort med Mönsterås storlek och fotbollskultur bör spela i. Vi har ju trots allt fostrat spelare som Thomas Sunesson och Hans Eklund och en gång spelat i landets näst högsta serie.

Mönsterås GIF - ett lag med fina anor
Gammal statistik visar att Mönsterås under 1950- och 1960-talen pendlade mellan division 3 och 4 och till och med var uppe i division 2 1966. Division två var på den tiden landets näst högsta division och Mönsterås kom trea från slutet, bara en poäng ifrån att hänga kvar.

1970-talet innebar mestadels division fyra, men ett par gånger befann man sig i trean. Under 1980-talet var man relativt etablerade i trean, men fick ett år kvala till division två, vilket alltså motsvarade näst högsta divisionen innan omläggningen 1987 då division två bytte namn till division ett. 2006 ändrades systemet igen och man införde en ny division mellan superettan och tvåan. Och eftersom man dessutom infört det idiotiska systemet med två divisioner fyra (elit och vanlig) så motsvarar ju dagens division fem sjuan enligt gammalt seriesystem.

Hissen rusar nedåt
Under 1990-talet låg man kvar i trean innan man fick spela i fyran 1999. Genast tog man sig dock tillbaka till trean. 2002 hade man halkat ned till fyran elit och det var nu den riktiga hissen nedåt tog fart. Detta år tog Mönsterås bara en poäng och förlorade 21 matcher. Hopplöst sist och hiss ned till vanliga fyran 2003. Där lyckades man bara vinna två matcher och kom hjälplöst sist. 2004 tillbringades i östra femman där man kom fyra från slutet. Nästa år kom laget ännu en gång fyra från slutet men var bara en poäng från att åka ner i sexan. 2006 lyckades Giffarna kvala upp till division fyra. Under flera år hade man talat om generationsskifte. Hade man nu äntligen fått ett moget lag som kunde börja klättra uppåt? 2007 blev dock en stor besvikelse och laget kom sist i fyran och åkte genast hiss ned till femman igen där det förra året blev en fjärdeplats från slutet igen. Förutom generationsskifte har det ryktats om interna stridigheter. Jag vet inte vad som är sant.

Nygammal tränare och evig ungdom
Hur ska det gå i år? Har Mönsterås fastnat i ett evigt generationsskifte? Ja, när man läser klubbens hemsida kan man tro det. I samband med att man presenterar sin nya tränare står det att han skall ”fortsätta att vidare utveckla vårt unga hungriga herrlag.” Laget har nu varit ungt sedan kräftgången började 2002. Nu ska man emellertid inte raljera för mycket. Grabbarna i dagens lag kan mycket väl ha det där som krävs, men man ska inte förvänta sig för mycket. Orsaken till den eviga ungdomen är väl att alla talanger fångas upp av andra klubbar i ett tidigt skede, samtidigt som klubbkänslan kanske inte är densamma som förr.

Den nya tränaren är egentligen nygammal eftersom han tränade Giffarna redan 2002-2003. Hur det gick den gången vet vi – 2002 kom laget sist i division fyra elit med en poäng och 2003 kom vi sist i division fyra. Ändå dristar sig lagets hemsidas skribent att påstå att ”Vi är övertygade om att XXXX är rätt man att höja lagets kapacitet ytterligare.” Den som lever får se. Jag nöjer mig med att säga ”Heja Giffarna!”

Inga kommentarer: