5 april 2009

På spaning efter det Mönsterås som flytt IX - Den Modéerska handelsgården - Mönsterås äldsta hus


Den Modéerska handelsgården idag (eget foto)

Mönsterås äldsta hus
Vid norra delen av Mönsterås gamla torg ligger den Modéerska handelsgården, vilket är Mönsterås äldsta hus och räknas som byggnadsminne. Idag har slöjdföreningen Månsken sina lokaler där. När jag var liten drevs där fortfarande lanthandel med en snäll gammal man bakom disken. Det måste ha varit sista platsen i Mönsterås där man kunde köpa ettöreskola.


Hur gammalt är egentligen huset?
På Wikipedia står att huset är från perioden 1748-1778. Men Wikipedia är inte alltid att lita på, så jag forskade vidare i Stranda hembygdsskrifter.

Att huset ser dagens ljus på 1700-talet verkar de inte råda någon tvekan om. I Stranda 1969-1971 skriver Erik Nelsson: …redan i början av 1700-talet omtalas en köpsven Svanbeck som ägare till tomten. Ca 50 år senare ägdes och beboddes huset av handelsbetjänten Sandberg.

Gamla kartor och skrivelser berättar
Jag kontrollerade uppgifterna i det material som Lantmäterimyndigheten tillhandahåller på Internet. I den äldsta Mönsteråskartan från 1726 kan man se att platsen för den Modéerska fastigheten har tomtnummer 22 och anges tillhöra Åsevads by. Inget hus syns på kartan, men köpsvennen Svanbeck står som ägare till tomten. Men var tomten bebyggd?

Kartan anges ta upp bebyggda tomter, vilket antyder att där fanns ett hus. Å andra sidan visar kartan inget hus på tomten, vilket man inte verkar ha varit noga med att rita in på andra bebyggda tomter heller. Men man kan väl anta att en köpsven hade ett hus för sin handel. Eventuellt hade han köpt tomten för att snart bygga ett hus. Men eftersom tomten egentligen tillhörde Åsevad kanske man inte var så noga med att rita in hus på deras tomter.

I en skrivelse från 1731 som kommenterar kartan från 1726 omtalas ”…de nybyggda tompterna som wid norra tullstugan belägna…”. En av de nybyggda tomter som innefattades i denna mening var tveklöst tomt 22, den som idag kallas den Modéerska fastigheten, som inte låg långt från den norra tullstugan. När jag sedan läser skriften till 1726 års karta så kallas dessa tomter nybyggda redan då.

Att tomten redan då var bebyggd bekräftas längre fram i skrivelsens förteckning där det står en särskild anteckning för fyra tomter, varav tomt 22 var en: ”nota: dessa 4 äre nybygde tompter belägna utan sielfwa kiöpingen aldeles på Åsewad byes ägor.”

Tomt 22, den Modéerska tomten, kallas alltså nybyggd 1726 och 1731. Vilken tidsram som därmed avses är osäker, men det kan knappast ha handlat om mer än några år. Kanske fanns huset redan 1726, men senast 1731.

Vi kan alltså konstatera att den Modéerska tomten sannolikt bebyggdes under 1720-talet. Huruvida de äldsta delarna av dagens hus kan härledas till detta äldsta hus känner jag inte till, men det finns säkert utredningar om huset som ger svar. Jag återkommer när jag har tagit reda på det. Det kan förstås vara så att det äldsta huset revs och att dagens hus är byggt senare under 1700-talet. Men jag misstänker att de äldsta delarna är från 1720-talet.
Det skulle i så fall sammanfalla med den tid efter 1720 när Mönsterås på allvar började återhämta sig efter danskarnas förrödande anfall 1676 och senare Karl XII´s krig.

Till slut en liten rättelse av Nelssons text. Han skriver att ”Ca 50 år senare ägdes och beboddes huset av handelsbetjänten Sandberg.” Tyvärr vet jag inte vilken källa Nelsson hade. Men enligt en karta med register från 1765 beboddes då tomten av tunnbindare Höglund. Handelsbetjänten Sandberg bodde på tomt 20 en bit längre norrut på Storgatan.

Jag återkommer med mer information efter att jag har tittat i Kalmar Läns Museums skrift om Modéerska gården från 1996. Där lär väl framgå hur gammalt huset egentligen är. Jag förmodar att de har tittat i fler handlingar än vad jag har kunnat göra hemmifrån.

Inga kommentarer: