3 april 2009

På spaning efter det Mönsterås som flytt VIII - När mina föräldrar bodde på Öknen och var grannar med Knutte Kadus


Vykortet visar en gammal flygbild där "Öknen" kan ses i bildens vänstra mittenparti. Området hade då ett flertal hus och lummig grönska.


Från levande kvarter till sand- och asfaltsöken
Innan jag hade kommit till världen, åren 1961-1966, bodde mina föräldrar i ett hus på en plats man kom att kalla Öknen, motsvarande ungefär nutidens parkering mitt emot Apoteket och Elcenter. Lägenheten de hyrde låg i ett gult hus på områdets södra del som vette mot Pensionat Önnergård där dagens Hårfrisering har sitt tillhåll.

En gång i tiden hade området varit en lummig plats full med hus, men under de år mina föräldrar bodde där rev man pö om pö så att endast något stod kvar för hyresgäster.

Ett område med många original
Området beboddes av många original med namn som Knutte Kadus, Stenansiktet, Ghandi och Södervippan. Under mina föräldrar bodde en man som hette Sandelius och där hade kommunen placerat några av Köpingens mer svårplacerade personer med talang för flaskan, vilket förde med sig många besvärliga situationer. Var det inte slagsmål och högljudda fester, så levde man med skräcken för eldsvåda. Min far har berättat att han en gång fick rusa ner och släcka en eld när någon i det överförfriskade gänget hade somnat ifrån en cigarett.

Striden om avloppsröret
I samband med rivningarna hände också ett par dråpliga episoder. När Ghandis hus skulle rivas hade någon luffare slagit sig ned i huset. Och när grävskopan kom och började riva taket lyckades han med nöd och näppe undkomma med livet i behåll.
Grävskopan lyckades också gräva av ett avloppsrör så att allt rann ut på gatan som går förbi dagens restaurang Gladan. Gubben som bodde i det huset var väl inte så glad över all skit framför sitt hus, så han täppte till röret. På natten smög min far ut och tog bort igentäppningen så att avloppet från deras hus skulle kunna ta vägen någonstans igen. Så där höll det på ett tag innan någon lagade röret.






Det svartvita kortet har min far tagit runt 1965, eventuellt från lägenheten han bodde i. Kortet verkar vara taget lite i vinkel från ovan och jag tycker mig se en fönsterreflex längst ner på kortet. Bilden visar tydligt varför området kallades Öknen. På detta kort kan man se att vägen gick lite annorlunda på den tiden. Till vänster syns också den gamla affären som idag återfinns i Hembygdsparken. Det andra huset till vänster på Storgatan verkar inte heller vara det hus som finns där idag. Huruvida det blev rivet eller renoverat till oigenkänlighet vet jag inte.

Färgkortet är taget idag från ungefär samma vinkel och visar den asfaltsöken som ersatte sandöknen. Här syns också en del andra förändringar sedan 1960-talet.

3 kommentarer:

nellies granny sa...

Senkommen kommentar (...): lite kul att se bilden från 1965. Det hus du inte kunde placera till vänster tror jag egentligen var 2 hus, som låg alldeles före fruktaffären, och revs helt. Om 50 år kan man blogga om dess färgstarka invånare...

Jonny sa...

Det där med namn är ett evigt bekymmer. Skulle jag följa alla riktlinjer i detalj så skulle ganska många historiska artiklar inte bli skrivna. Den nya namnlagen drivs ibland in absurdum och förhindrar både vanlig släktforskning och lokalhistoria. Ibland kan det förstås vara känsligt. Här lät jag dock smeknamn och någon historia passera.

Jonny sa...

Ja, först var det garvaregården som revs och så ytterligare två små hus bredvid Fruktan.