Hur ska man gå tillväga om man vill lära sig eller rent av forska om Mönsterås historia? Jag vill ge några tips som utgår från fem kategorier:
1. Litteratur
Mönsteråssamlingen på Mönsteråsbibliotekets referensavdelning, vid den vägg som ligger precis utanför släktforskarrummet på övervåningen. Där finns även ett register där de flesta artiklar och böcker som har skrivits om Mönsterås är upptagna. För den som snabbt vill lära sig något om Mönsterås historia rekommenderas dock följande:
- En bok om Mönsterås: historik, 1963. (En klassisk sockenbok på 670 sid)
- Stranda (Hembygdsföreningens tidskrift 1927-2008)
- Kulturvandringar på egen hand för turister och boende i Mönsterås kommun, 2000.
För den som är intresserad av bygdens äldre historia rekommenderas exempelvis Det medeltida Sverige. 4, Småland, Stranda, Handbörd. och Lars-Olof Larssons Småländsk medeltid. Man kan också läsa allmän litteratur om Kalmar Läns historia, vilket i regel även ger ledtrådar om Mönsterås historia och sätter in bygden i ett större sammanhang.
2. Arkiv, foton, tidningar, kartor
För den som vill forska på egen hand finns ett antal arkiv man kan använda sig av eller besöka:
- Kyrkoarkiven är bra för den som vill släktforska eller studera bebyggelseutveckling. Mikrofilmade kyrkoböcker för Mönsterås, Fliseryd och Ålems socknar finns på Mönsterås Bibliotek (och många andra bibliotek). Den som vill kan nu även läsa kyrkoböcker via Internet. Genline har en utmärkt tjänst som kostar en slant för hemmabrukaren, men som är gratis på biblioteket.
- Kommunarkivet. Detta arkiv glöms ofta bort, men det mesta är offentligt. Boka gärna ett besök i arkivet som ligger i Mönsterås Kommunalhus. Jag har själv varit där några gånger och hittade bland annat uppgifter om min fars okända far. Men där finns också gamla kommunala protokoll, räkenskaper, kartor, skolhandlingar mm. Om kommunen skulle krångla kan du frimodigt hänvisa till offentlighetsprincipen.
- Hembygdsföreningens arkiv. Detta arkiv är kanske inte öppet hur som helst för allmänheten, men kontakta föreningen. De kan säkert visa arkivet och bistå med hjälp. I arkivet finns bland annat en unik samling med gamla foton. Föreningens arkivregister finns på biblioteket.
- Gamla tidningar. Att läsa gamla Barometern och Oskarshamnsnyheterna ger ofta väldigt rolig information om en ort. Tidningarna finns mikrofilmade på Kalmar stadsbibliotek. Mönsterås Bibliotek har klippböcker med kulturartiklar om Mönsterås. Även Hembygdsföreningen har klippböcker.
- Lantmäterimyndighetens kartor: Deras historiska kartor finns på Internet. Lätt att hitta kartor över Mönsterås.
3. Besök på museum och hembygdsgårdar
Här rekommenderas särskilt en guidad tur på Stranda hembygdsgård i Mönsterås.
4. Prata med äldre människor som ofta har mycket att berätta om gamla tider.
5. Läs Mönsteråsbloggen
Här kommer med jämna mellanrum artiklar om olika aspekter av Mönsterås historia.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar