27 april 2009

Är Södra Cell/Mönsterås bruk verkligen så viktigt för Mönsterås?

Mönsterås har sitt bruk
Oskarshamn har sitt Scania, Kiruna har sin gruva, Landskrona och Uddevalla hade sina varv. När ”har” byts ut mot ”hade” blir det stora problem. Mönsterås har ännu sitt bruk/Södra Cell.

Mönsterås Bruk/Södra Cell sysselsätter mindre än 10% av kommunens förvärvsarbetande befolkning
Eller är det en myt att Mönsterås är helt beroende av Mönsterås Bruk/Södra Cell? Om jag har räknat rätt sysselsätter bruket bara drygt 7% av kommunens förvärvsarbetande befolkning (SCB). Jag menar dock att det är en ganska stor andel, särskilt som det säkert finns andra företag i kommunen som lever tack vare bruket. Dessa siffror avser hela kommunen. Om vi skulle titta bara på Mönsterås tätort, så är det högst sannolikt att vi hamnar en bra bit över 10% som arbetar på bruket.

Mönsterås näringslivsstruktur
Vi som bor i Mönsterås ska givetvis vara tacksamma att vi har Södra Cell/Mönsterås bruk med ca 450 anställda, vilket kan ställas i relation till kommunens ca 6000 förvärvsarbetande och ungefär lika många arbetsställen. Men sällan hör vi något om riskerna det innebär att vara beroende av en stor arbetsgivare, för det menar jag alltså att vi trots allt är. Tvärtom talas det ibland om att Mönsterås har en ganska bred näringslivsstruktur.

Men faktum är att Mönsterås har betydligt färre antal privata arbetsplatser per 1000 invånare än landet i genomsnitt – 25 jämfört med 32. Mönsterås kommun har också en mindre andel småföretag än landet i genomsnitt.

En känslig fråga
Detta är en ytterst känslig fråga som politikerna helst vill att man talar tyst om. För även om Mönsterås har hyfsat många småföretag, så måste vi erkänna att hela bygden är ganska så beroende av Mönsterås bruk, även om det anställer mindre än 10% av kommunens arbetskraft. Det är Mönsterås bruk som tillsammans med Stece/Industrifjädrar har varit helt avgörande för Mönsterås nya blomstringsperiod efter andra världskriget.

Fjärrvärmeberoendet
De senaste åren har kommunen på ett sätt blivit än mer beroende av Mönsterås bruk då det producerar den fjärrvärme som väldigt många hushåll i kommunen är helt beroende av.

Omöjligt att förutse framtiden
När jag nyligen tog upp denna fråga så viftade kommunens politiker bort frågan med att Mönsterås bruk är världsledande och därför säkert kommer fortsätta leva även under den värsta lågkonjunktur. Sanningen är förstås att vi inte kan veta detta. Är det något vi lärt oss de senaste åren så är det att ytterst få händelseförlopp kan förutses.

Minskad produktion och förlust
Det är bara ett år sedan som Södra Cell ansökte om att få utöka sin produktion i Mönsterås. Idag är Södras produktion lägre än någonsin, enligt dagens Östran. Södra uppvisar även en förlust på 59 miljoner under årets första kvartal, vilket kan jämföras med en vinst på 297 miljoner under samma period förra året. Som jag tidigare har nämnt har Södra infört produktionsstopp vid två anläggningar i Norge, och en chef inom Södra har sagt att det kan bli produktionsstopp även vid svenska bruk, först Mörrum och sedan?

Bredda näringslivet
I det tysta är förstås kommunen medveten om problemet och man försöker bredda näringslivet. Och det är nog bäst att man gör allt man kan för att underlätta nyetableringar. Utan någon större diskussion har många familjer redan drabbats när Stece nödgats göra sig av med folk. Kommunen bör ha en beredskap om utvecklingen leder dithän att även Södra måste skära ned sin personalstyrka. 450 anställda motsvarar väldigt många familjer. Man behöver inte prata om döden om man inte vill, men det får inte vara tabu att prata om Mönsterås Bruk/Södra Cell.

1 kommentar:

Anonym sa...

fjärrvärme... ja i mina ögon så ät det ett fenomen som jag Aldrig kommer att sätta in i min fastighet eller för den delen kommer jag inte heller att köpa en med det inmonterat. priserna på fjärrvärme följer tydligen priserna på olja av någon konstig anledning. och bruket...det är som du skriver, endast ett fåtal fån just mönsterås jobbar just där...mönsterås kommun borde mer AKTIVT jobba för att få hit större företag så att kommunen kunde växa i både arbetstillfällen och befolkning.