2 maj 2009

Olycklig centralisering av förstamajtågen - inga tal i Mönsterås

Förstamajtåg förbi mitt fönster
När jag var barn brukade det alltid gå förbi ett förstamajtåg utanför mitt fönster på Pionjärgatan i Mönsterås. Det vittnar om att de faktiskt inte bara gick Storgatan, utan även tog sig an smågatorna i arbetarkvarteren. Det var lite spännande och farligt. Röda flaggor, trummor, trumpeter. Mina föräldrar, som var så inbitna sossar man kan bli, gick aldrig med i tåget. De tyckte det var för extremt, rent av lite kommunistiskt, och kommunismen var man noga med att hålla kort. De var övertygade om att kommunisterna ville förbjuda religionen, och mina föräldrar var djupt troende kristna.

Olycklig centralisering
Igår hörde jag inget förstamajtåg i Mönsterås. Jag tror inte jag missade något, utan när jag slår upp dagens Barometern/OT ( och här) så förstår jag att talen hölls i Oskarshamn och Kalmar. Detta är en olycklig centralisering som skadar det lokala politiska engagemanget. Eller kanske är det måhända brist på engagemang som tvingat fram omstyrningen till de större länsstäderna? Eller vill partiet utöka kontrollen över vad som sägs från talarstolarna? Man kan tro det eftersom partiet allt oftare skickar hit lojala partimän från partiets topp.

Fler lokala tåg
Jag tror att man trots allt skulle gynna den lokala demokratin genom fler lokala tåg. Dessutom borde talarna i högre grad knyta an till kommunens och regionens situation. Idag består talen till största del av klyschor och aggressioner mot borgerligt förd politik på nationell nivå. Nej, om Socialdemokraterna vill nå större framgångar i Mönsterås, så är det där man måste mobilisera. Och då är det i första hand Centern i Mönsterås man ska utmana i talet, inte Reinfeldt.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Tiderna förändras. Demonstrationerna idag är mer ett sätt att föra ut budskapet till väljarna genom mediabevakningen, än att visa makthavarna att vi är många och starka.

Sedan många år har LO, S och V demonstrerat tillsammans i Hultsfred. I år har det spridit sig till fler kommuner i trakten. Det tror jag dels beror på att vi bestämt oss för att skapa ett gemensamt regeringsalternativ, men också för att tågen ska få lite dignitet.

Jonny sa...

Tack för kommentar. Jo, jag kan förstå att man försöker sluta leden emellanåt, även om sprickan blev tydlig i Oskarshamn med slipsmannen och jeansjackemannen i fokus.

Tiderna förändras...tyvärr tror jag bara de mest engagerade orkar åka några mil och gå i tågen.