1 maj 2009

De svenska socialdemokraternas behov av fadersgestalter


De infödda social-demokraterna söker fadersgestalter


















De oberäkneliga Socialdemokraterna
Så här 1 maj kan det kanske vara mödan värt att ta sig en titt på Mönsterås oberäkneliga väljarkår med hjärtat till vänster.

Mönsterås Kommun är känd för att ha en ganska stor andel nyckfulla socialdemokrater. De röstar på S i riksdagsvalet, men väljer sedan Roland Åkesson och Centern lokalt. S fick i 2006 års val 46 % av Mönsteråsarnas röster till riksdagen, men bara 34 % i kommunalvalet. Inte ens i gamla arbetarkvarter som Pionjärområdet var S större än C. Det var bara i områden med relativt många invandrare, som Jacobs Gränd och Blomstermåla, som S fick fler röster än C. Centerns starka ställning i Mönsterås analyseras här.

Sökandet efter en fadersgestalt
Idag vill jag lyfta fram ytterligare en grundläggande förklaring, en negligerad svensk mentalitet som jag tror slår igenom i valresultatet. I den svenska mentaliteten finns en tendens att söka sig en landsfader, en manlig trygghetsfigur att ty sig till. Det går tillbaka till bondesamhället där bönderna förvånansvärt ofta höll den svenske kungen högt i heder och ära (bortsett från kulturmarodören Gustav Eriksson Vasa). På sockennivå fanns en motsvarande fadersfigur i prästens gestalt. I byarna och på gårdarna fanns åldermännen och husbönderna.

I modern tid omvandlas detta till att gälla statsministern och ibland kommunalrådet. Det är ingen slump att vi i Sverige har haft starka fadersgestalter som Per-Albin Hansson och Göran Persson som statsministrar. Även Reinfeldt framstod trots sin ungdom som en lugn och trygg fadersgestalt. I Mönsterås är det Roland Åkesson (C) som har fått axla fadersrollen.

De infödda socialdemokraterna har helt enkelt röstat på fadersgestalter – Göran Persson i riksdagsvalet och, i avsaknad av lokal socialdemokratisk fadersgestalt, Roland Åkesson i kommunalvalet.

De invandrade svenskarna röstar mer ideologiskt
Många av de invandrade svenskarna har inte samma fadersgestaltmentalitet utan röstar mer ideologiskt. Detta skulle i så fall kunna förklara varför S höll ställningarna i mer invandrartäta områden i kommunalvalet i Mönsterås. De hade helt enkelt inte samma behov av en Roland Åkesson som de infödda svenskarna.

Som politiskt oberoende håller jag inga förstamajtal, men länkar gärna till ett inlägg jag skrev för ett tag sedan - Finns det fattiga i Mönsterås.

PS: Om Mona Sahlin ska ha en chans bör hon satsa på att bli så drottninglik som möjligt - en Moder Svea. Detsamma gäller Katarina Johansson i Mönsterås. Till detta måste man förstås ha en politik som tilltalar fotfolket och där ligger Mona för långt till höger inom partiet.

Inga kommentarer: