7 juni 2009

Utnyttja din rösträtt, men glöm inte bort vad demokrati egentligen är

Vad är demokrati?
Vad är demokrati? Hyllkilometrar finns skrivna, så hur ska man kunna formulera något kort och kärnfullt i ett blogginlägg? Demokratins kärna kan för mig sammanfattas med orden: Var och en som berörs av ett beslut, skall också ha möjlighet att vara med och påverka det.

Inte bara rösträtt
Denna påverkan kan ske på olika sätt. De flesta tänker förstås på att utnyttja sin rösträtt i politiken. Det är bara ett sätt. Rösträtt hade man i Sovjetunionen också. Där fanns förvisso bara ett parti, men skillnaderna mellan partierna hos oss är så små att de inför varje val måste förstoras i förstoringsglas för att skapa dramatik. Demokratin kan även tillämpas på andra områden än politiken – i hemmet, föreningar etc. I själva verket finns det väldigt många områden i livet som politiker inte skall bestämma över. I en sann demokrati har individer och familjer stor frihet att fatta egna beslut.

Så, utnyttja din rösträtt. Men glöm inte bort att demokrati är mycket mer än att rösta. Du bör också kunna påverka hur det ser ut på din arbetsplats, hur du vill att din barnomsorg ska se ut, vad familjen skall hitta på under semestern, hur din lägenhet ser ut, m.m.

Minoriteter har också rättigheter
Glöm heller inte bort att en majoritet inte kan köra över minoriteter hur som helst. En minoritet har också rättigheter och skall visas respekt och i största möjligaste mån få leva efter sina normer.

Debatt och högt i tak
I en frisk demokrati finns också en levande debatt där det är högt i tak. I EU, och för all del även i Mönsterås, finns en tendens till att föra diskussionerna internt för att kunna visa upp en fin fasad. Det är illa och ett tecken på demokratisk sjuka. Debatt och olika åsikter är inte farligt.

Nu ska jag iväg och rösta!

2 kommentarer:

Jean-Philippe sa...

"Var och en som berörs av ett beslut, skall också ha möjlighet att vara med och påverka det"

Ja precis, därför bör djur, mindreåriga, framtida barn, handikappade, folk som bor utanför EU osv få rösta. De berörs också av våra beslut. Där har vi problemet med demokratin, även om många berörs av besluten så kan inte alla vara med och rösta.

Läs mitt inlägg om demokratin: http://jeypeyy.blogspot.com/2009/06/demokrati-suger.html

Jonny sa...

Tack för ditt inlägg! En bra kritik av min definition. Men - även demokrati har sina svagheter eftersom vi människor är ofullkomliga. Just därför är ändå demokrati det bästa styrelsesättet. Det fördelar makten i någon mån. När det gäller djur och barn så har ju vi vuxna ett stort ansvar att representera även dem. Likaså kan ju barn lära sig demokrati i hemmet.