6 juni 2009

De bångstyriga Smålänningarna och försvenskningen - bilder från nationaldagsfirandet i Mönsterås

De bångstyriga smålänningarna och Gustav Vasa Tyrann


Denna inbördes tvedräkt haver Oss fast större skada gjort och mera försvagat än någonsin de utländske fiender, i synnerhet detta sista förbannade småländska förräderi.
Ja, så skrev Gustav Vasa när han 1545 såg tillbaka på Dackeupproret 1542-1543. I skolan fick man lära sig att Konung Gustav var en landsfader, men precis som professor Lars-Olof Larsson har visat var han ingenting annat än en tyrann. Idag firar jag de småländska böndernas kamp för frihet och rätt.

Dackeupproret
Många smålänningar känner sig splittrade inför den svenska nationaldagen. De små landen hade redan på 1200-talet dragits in i Svearikets maktsfär, men behöll som gränsområde förmodligen ett ganska stort självstyre. När Gustav Vasa tog ifrån dem deras religiösa och ekonomiska frihet fick han känna på smålänningarnas bångstyrighet och Dackeupproret var ett faktum.

Därför påminns vi idag särskilt om hur tyrannen Gustav Vasa efter upproret straffade och försvenskade de småländska landen. Hur som helst hade kungamakten fått sig en näsbränna man sent skulle glömma. Man vågade inte annat än att ta hänsyn till de sturska småländska bönderna i framtiden. Under ett par hundra år var man rädd för ett nytt Dackeuppror och ibland var det nära.

Ändå tacksam
Trots den tragiska bakgrunden till vår svenskhet, får man en dag som denna vara försonlig och tacksam. Tacksam för lång fred och välstånd. Och när det är idrott är det ju roligt att vara svensk, som ikväll. Här följer några bilder från dagens nationaldagsfirande i Mönsterås.


Festtåget från Torget till Hembygdsparken. I år deltog Smålands husarer.


Folkdansgillet dansade fint till folkmusiken.


 tog sig en ridtur.


En vy utåt Lakeholmen

En vy i närheten av Lakeholmen.

Inga kommentarer: