12 juli 2009

Nakna damer och bowlingklot - På jakt efter Mönsterås offentliga konst, del III


Nere i hamnområdet återfinns även ovanstående bowlingklot och nedanstående käglor. Konstnär är Lisbeth Lindholm. Åk ner till området för att se helheten och verkets sammanhang. Tyvärr har nog inte kommunen hanterat installationen helt korrekt, då de fått förfalla.

























Dags att lämna Mönsterås och åka till Blomstermåla. Vid den stora korsningen står denna skulptur som vad jag förstår visar en upprättstående Alsterå av plåt med en guldfisk i toppen. Medborgare med geografikunskaper må förundra sig eftersom Alsterån trots allt inte rinner genom centrala Blomstermåla, utan någon kilometer bort. Konstnär Bengt Johansson (samma som gjort jordgloben mm i Mönsterås hamn). Skänkt av Norba AB till Blomstermåla och Mönsterås Kommun.
























Givetvis hittar vi en skulptur även i Fliseryd. Och inte vill man vara sämre än Mönsterås – en naken dam med en liten boll i handen av Arvid Källström, placerad utanför Fliseryds gamla kommunalhus och nuvarande bibliotek och Sparbank. Skulpturen kom på plats 1961 och var en gåva från Oskarshamns Sparbank till Fliseryds Bostadsbolag. Nog verkar hon vara lite släkt med damen i Elgerum.


I Fliseryd hittar vi också en sten som även den är en gåva. Det var Vörå kommun i Finland som 1990 skänkte stenen till minne av 50 års vänskap mellan fadderorterna Högsby, Fågelfors, Långemåla, Fliseryd och Vörå kommun. Undrar vad min fru skulle säga om hon fick en gråsten efter 50 års äktenskap.

Det är ju dessutom min fru som kom på idén att fota bygdens skulpturer. Tack!

4 kommentarer:

Unknown sa...

"Bowlingklot och käglor" visar bilder på dels en kulpyramid som är del av en grupp med spelkulor. Den andra bilden visar inte helheten med käglorna eftersom bowlingklotet inte kommit med.Då grupperna förfallit så vill jag ej att de ska visas här på detta selektiva vis. Jag har kontaktat kommunen då jag först såg skadegörelse för över tio år sen. Det saknas kommentar hur det anpassats till platsen och påverkat det sociala sammanhanget. Lisbeth Lindholm

Jonny sa...

Hej!

Som privatperson får jag både fotografera och kommentera offentlig konst. Så jag tänker inte ta bort något. Däremot är det ju tråkigt om det har fått förfalla. Den dialogen hoppas jag at kommunen tar.

Anonym sa...

Sitter och pratar med min morfars syster, Lisbeth Lindholm, och hon blir rörd av detta då hon blir så överraskad över att något sånt här finns på internet ❤️

Jonny sa...

Ok, ja hon var väl inte så glad på mig när jag lade ut detta för många år sedan. Därtill så hade ju inte kommunen skött det hela, så det var förstås ledsamt på alla sätt.