12 juli 2009

Gardinherman - kläder och gardiner under 40 år


Här i Kronobäcks gamla skola låg företaget Gardinherman.

Gardinherman
Minns ni Gardinherman som låg ute i den gamla skolan vid Kronobäck? Företaget avslutade sin verksamhet för ett par tre år sedan. Men jag vet att många Mönsteråsare saknar de trevliga gardintygerna och den professionella hjälpen man alltid fick. Många reste dessutom flera mil för att besöka butiksdelen. Jag misstänker dock att företaget i huvudsak sålde till företag och institutioner.

Konfektionsföretag sedan 1966
Företaget förefaller ha registrerats 1982, men har sina rötter betydligt längre tillbaka i tiden. Redan våren 1966 startade verkmästare Ingemar Hermansson en konfektionsfabrik i lokalerna. På den tiden sydde man dock endast blusar och kjolar. Företaget sysselsatte då ca 12 personer, något som säkert uppskattades då två konfektionsindustrier precis hade lagts ned i bygden och flera kvinnor blivit arbetslösa.


Lokalpressen uppmärksammade det nya företaget våren 1966. Här syns Ingemar Hermansson själv och en anställd. Klicka på bilden för större format.















Längre än vad journalisten förutspådde
Journalisten i Oskarshamns-Nyheterna trodde inte att det nya företaget skulle bli långlivat. Men där fick han fel. Verksamheten kom att fortgå i 40 år, även om produktionen med tiden ändrade karaktär med gardiner i fokus. När Ingemar trappade ner drev sönerna vidare verksamheten ett antal år. Idag har en veterinärpraktik sitt säte i den gamla skolan.


Journalisten trodde inte att de nystartade företagen 1966 skulle bli långlivade.

Inga kommentarer: