23 juli 2009

Utedasset dolde en militärbunker I


Är det ett utedass mitt ute i skogen? Nej, det visade sig vara något helt annat.

Ingången till en annan värld
I fantasyböcker kan man gå in i en garderob och komma ut i en annan värld. Ungefär samma känsla fick jag när jag öppnade dörren till vad som såg ut att vara ett utedass, men som visade sig vara något helt annat. Här följer den historien i tre inlägg.

Kalla kriget i våra bygder
Kalla kriget märktes kanske inte av så mycket i Sverige? För den uppmärksamme finns det ändå en hel del som minner om dessa år även i Mönsterås kommun – exempelvis skyddsrum, master och bunkrar. Ja, här finns till och med ett gammalt flygfält, som jag har skrivit om tidigare.

Utedasset dolde en militärbunker
Det mesta av detta är idag avvecklat och uppgrävt, men ibland kan man snubbla över något spännande. Häromdagen fick jag ett tips om att det skulle finnas något intressant ute i skogen, så jag begav mig till den aktuella positionen.

Vid en första anblick kan ingen tro att det döljer sig något särskilt där mitt ute i skogen. Det ser ut som ett vanligt utedass vid en skogskulle. Men en elanläggning i närheten avslöjar att här ändå finns något annat. När jag så öppnar den olåsta dörren visar sig direkt en brant trappa rakt ner i underjorden. Det känns helt overkligt. En militärbunker mitt ute i skogen.


När man öppnar dörren möter man inget utedass, utan en trappa som leder ner till den mörka bunkern. Ett getingbo var strategiskt placerat vid ingången.










Nere i bunkern
I bunkern fanns det som behövdes för att klara sig en viss tid - sängar, mat, dricka och tvättmöjligheter. Utanför bunkern ligger en gammal datorskärm och skräpar, och man kan fundera på om den också leder sitt ursprung till bunkerns militära era. Förmodligen var bunkern inte bara ett skyddsrum, utan någon form av samordningscentral.


Inne i bunkern. Foto och (c) Efva Löfberg.



Inne i bunkern. Foto och (c) Efva Löfberg.



Inne i bunkern. Foto och (c) Efva Löfberg.

Mönsteråsbygden hade viss strategisk betydelse
Bunkern härstammar knappast från andra världskriget, utan ingick i det försvarssystem Sverige byggde upp under kalla krigets dagar och där Mönsteråsbygden förefaller ha haft en viss strategisk betydelse.

Bunkern såld
Eftersom det vore olämpligt om bunkern blev en lekplats så vill jag inte avslöja den exakta positionen, men den kan kopplas till ett av de försvarsområden som har funnits i bygden. Militären har idag inget med bunkern att göra, utan lär enligt en obekräftad uppgift ha sålt den till markägaren för en krona för några år sedan.

Tack
Denna artikel hade inte blivit lika intressant om inte Efva Löfberg hade varit vänlig och delat med sig av sina egna fenomenala fotografier inne ifrån bunkern. Stort tack till Efva som tipsade mig och gav mig tillåtelse att använda hennes copyrightskyddade bilder! Där ingen fotograf anges är det mina egna bilder.

4 kommentarer:

Tiagirl sa...

Bra inlägg!! Du var ju dock snabbare än vad jag trodde, därför hann jag ju aldrig maila över orginalbilderna!!! Du får väldigt gärna länka till http://tiagirl.nu med mitt namn.

Dom där gravstenarna jag nämde, bland bilderna på Facebook så har ju en vän till mig skrivit sin version av vad han vet. Själv har jag ju hört att det stått ett hus där som brann ner, att en av dom brann inne och att det nu spökar där.

Jonny sa...

Hej!
Jag tyckte de bilder du hade ute var så himla bra. Men om du har ytterligare någon/några som du tycker skulle kunna vara med så får du gärna skicka över. Är som sagt mycket tacksam för dina bidrag!

Ja, då ska jag länka till din blogg.

Jag hittade aldrig gravstenarna. Hittade grusvägen, men sedan var det svårt att veta. I normala fall borde de ha hamnat där efter att de tagits bort från en kyrkogård, men man vet ju aldrig. Jag har letat lite, men inte hittat någon information, annat än att de faktiskt skulle ha bott i närheten.

Anonym sa...

Hej!

Bunkern du hittat är en Kommandocentral (KC) för den närbelägna reservvägbasen (Fält 83 Ålem) ("flygrakan"). Härifrån leddes verksamheten i luft och på land av olika operatörer. Ungefär som ett flygledartorn på en civil flygplats.

Utrustningen som fanns nere i dessa KC finns bevarad på några flygmuseum, där Söderhamn är ett där jag vet att man har rester från ett KC.

I dagens system finns inte fortifikatoriskt skyddade KC kvar, utan det är ett rörligt system som används.


//Mattias

glomdhistoria sa...

Häftigt att se en KC i ett hyfsat bra skick som den! Finns en i närheten av F1 här i Västerås ,men den är helt utrensad. Finns bilder ,men kommer att göra om hela inlägget med bilder och text nu i veckan.

http://glomdhistoria.blogspot.se/2012/07/kommandocentral.html