Varggropen vid Kråkebäck är synnerligen välbevarad och djupare än vad bilden visar.
Varggropen vid Kråkebäck
Ute i skogen vid Kråkebäck mellan Mönsterås och Timmernabben finns det en sällsynt välbevarad varggrop. Förmodligen grävdes den på 1700-talet eller 1800-talets första hälft då vargen var ett stort bekymmer även i våra bygder eftersom den tog både svin, får och andra djur för bonden. Varggroparna är annars av betydligt äldre datum. Redan i Magnus Erikssons landslag från 1300-talet föreskrevs att bönderna skulle hålla sig med varggrop.
Vargjakt
Förmodligen var det inte så ofta som en varg ramlade ner i en grop. Det sägs att det bara var riktigt kalla vintrar som vargen kom så nära. Kråkebäck tillhör Mönsterås socken, men ligger nära gränsen till Ålems socken där det förr dödades vanligtvis mellan 1 och 25 vargar varje år. 1835 dödades hela 39 vargar. De flesta av dessa torde dock ha dödats under vanlig jakt. Den sista vargen sköts på 1860-talet av den smått berömde Varg-Calle.
En skylt från Stranda Hembygdsförening varnar för varggropen.
En höna som lockbete
Varggropen i Kråkebäck är ca 5 meter i diameter och har kallmurade väggar av sten. En gång i tiden hade den säkert en pinne i mitten där lockbetet, ofta en gammal höna, var placerat. Varggroparna ligger nästan alltid i närheten av en gård eller by, och jag blev lite förvånad över att Kråkebäcksgropen låg så pass långt bort från själva huvudgården.
Här kom vargen smygande lockad av hönan.
För att komma till varggropen kan man köra Timmernabben-vägen mot Kråkebäck. En bit efter hästgården svänger man in på den lilla vägen till höger. När man har passerat alla hus kommer man så småningom till en liten skogsväg som viker av åt vänster. Precis där på en liten mindre höjd finns varggropen med ett staket kring halva gropen.
Litteraturtips: Ålemsboken, sid 213 ff.
Tack till Efva Löfberg som tipsade mig om varggropen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar