31 juli 2009

Vilka kommer att ges dispens från strandskyddet i Mönsterås?


Här vid Oknö lär ingen få dispens från strandskyddet, om vi skall tro kommunalrådet Roland Åkesson. Men var och i vilken omfattning kommer det att ges? Med vilka konsekvenser? Och till vem?

Trix med strandskyddet
De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur Gotlands landshövding Marianne Samuelsson medvetet och genomtänkt har gjort sig till egen härskare över strandskyddet genom att gynna en rik företagare som tillåtits trixa med strandnära bebyggelse, tennisplaner och dylikt. (läs ex. här och här).

Kommunernas ansvar
Som mönsteråsare kan man ju undra hur det skall bli här nu när kommunerna har fått eget ansvar att besluta om dispenser från strandskyddet, (läs ex. här). Kommunalrådet Roland Åkesson och Centern har ju länge eftersträvat detta för att göra kommunen mer attraktiv för ekonomiskt framgångsrika, vilket förstås är tänkt att leda till en positiv spiral av nya skatteintäkter etc. Två frågor infinner sig:

1. Vilka kommer att ges dispens från strandskyddet i Mönsterås?
Kommer man att likt Marianne Samuelsson gynna vissa utvalda grupper? Jag misstänker att sådana som jag icke göre sig besvär om vi till äventyrs skulle få lite pengar och vill bygga en stuga i närheten av kusten.

2. I vilken omfattning kommer kommunen att ge dispens från strandskyddet och vilka blir konsekvenserna?
Strandnära tomter är ett lockbete som rika ivrigt brukar nafsa efter. Visserligen har Roland Åkesson försäkrat att Oknö skall lämnas ifred, men Mönsterås har ju ytterligare några mil unik kust. Men mot bakgrund av vad man redan har tillåtit på Oknö när det gäller privata året runt bostäder i unik miljö, så bävar jag lite inför det som komma skall. En följdfråga här är förstås hur dispenser kommer att påverka kustmiljön, natur, fågelliv och rekreationsmöjligheter för allmänheten.

Man ska inte gå händelserna i förväg, men frågorna skall ställas.

Inga kommentarer: