31 juli 2009

Mönsterås GoIF inför höstsäsongen

Mönsterås möter Trekanten på måndag
På måndag drar ”höstsäsongen” igång igen för Mönsterås GoIF med hemmamatch mot ett lag som öser in nästan fem mål per match. Jag talar förstås om obesegrade serietvåan Trekanten (i realiteten serieledare efter som man spelat två matcher mindre än Torsås). Egentligen vände säsongen redan i juli då Mönsterås besegrade Ljungbyholm på bortaplan.

Höja lägstanivån
Vad ska man då kunna tro om Giffarnas möjligheter i serien? Laget gjorde ju en klart godkänd vårsäsong, många fina matcher och bara ett par bottennapp. Och det är väl det där sistnämnda det handlar om att undvika. Om Mönsterås kan avhålla sig från att förlora mot lag som Möre och Mörbylånga, så ska man kunna vara med och slåss i toppen. Det handlar om att höja sin lägstanivå och att behålla spelet under 90 minuter. Å andra sidan är lag som Mörbylånga, Söderåkra och Rockneby på gång, så jag misstänker att serien blir ett riktigt getingbo. Med risk för att vara lite tjatig, så har Mönsterås ett spelskickligt men ungt lag som kanske hade behövt ytterligare ett par äldre och större spelare för den där perfekta mixen som krävs för serieseger.

Allt annat än en hedersam förlust är en sensation
Om vi ska vara riktigt ärliga och realistiska så tyder mycket på att det blir svårt att nå Trekanten och Torsås som leder serien i överlägsen stil. Men om Mönsterås lyckas besegra Trekanten nu på måndag så kan det förstås utveckla sig helt oförutsägbart. Förra mötet förlorade Mönsterås med 2-6, även om man hade 2-2 i halvtid. Men allt annat än en hedersam förlust på måndag vore en sensation skulle jag vilja påstå.

Tränaren måste ändå få laget att tro på att en vinst är möjlig, tvärtemot vad min torra analys pekar på. Å andra sidan kan min och andra dysterkvistars provocerande pessimism kanske ingjuta lite jävlar anamma i laget så att de vill bevisa att jag hade fel. Inte mig emot.

Stabilt
Annars ser det, enligt lagkapten Daniel Wesslund, stabilt ut. Laget verkar i stort sett få behålla sina spelare. Någon kanske försvinner för studier, någon återvänder hem. Någon större turbulens kan man dock inte tala om, utan man siktar på att haka på topplagen. Laget har ju genomfört några tuffa träningspass den senaste tiden och spelat ett par träningsmatcher – 1-1 mot Långemåla och 3-4 mot Kåremo (efter ett hårt träningspass dagen innan). Förlusten mot Kåremo kanske får en och annan att sätta kaffet i vrångstrupen, men det ska man nog inte göra. Träningsmatcher kan som jag ser det aldrig tillmätas någon avgörande betydelse. Än mindre säger de något om hur det kommer att gå i höst. För tvärtemot vad tränare och andra ibland säger, så har man aldrig samma koncentration och inställning under en träningsmatch.

Hoppas nu laget går in för att ha roligt på planen. Jag tror det handlar mycket om det för Mönsterås – att koncentrerat våga spela ut. Vi ses på måndag!

3 kommentarer:

Anonym sa...

niki avdyli har vatt utomlands o spelar inte..

Jonny sa...

Tack för infon. Trekanten förväntar sig nog defensiv från GIF. Hade ju varit kul om GIF hade chockat med offensiv. Nu försvagas det framåt.

Anonym sa...

som sagt hade niki o anton agebjörn vatt med så kanske dom kunnat sätta några..tyvär blev det inte så men jag tkr det var en helt ok insatts.bra gif