17 augusti 2009

Försvunna bensinmackar i Mönsterås


Denna Naftamack på Älgerumsvägen bör ha varit en av Mönsterås äldsta bensinmackar. Bilden från 1930-talets början ingår i Stranda hembygdsförenings arkiv. Alla bilder är klickbara för större format.

Försvunna bensinmackar i Mönsterås
Länge har jag tänkt skriva om Mönsterås försvunna bensinmackar, men brist på bra fotografier har hållit mig tillbaka. Men så fick jag ett mejl med frågor om detta, och då bestämde jag mig för att lägga ut det lilla jag vet. Geografiskt begränsar jag mig till Mönsterås tätort. Jag är mycket tacksam om läsekretsen har kompletteringar, rättelser, tidsangivelser mm. Idag ligger ju mackarna vid södra respektive norra infarten. Förr låg det fler mackar i närheten av gamla tiders köpingsgräns eller rent av i centrum. Jag börjar med att lista de försvunna mackar som jag känner till. Varje mack numreras och återfinns på kartan nedan. Sedan visar jag några foton.

1. BP - Storgatan där rondellen ligger. Där var vi som barn och tog gamla poletter. Jag har glömt om macken fanns kvar eller om det bara var rester.

2. Nynäs - Åsevadsgatan 6. Nuvarande bilskolan i domusbacken. Där låg förr ett åkeri med bilar och lastbilar och det var säkert i det sammanhanget det fanns en mack där.

3. Mobil - Åsevadsgatan 3. Postens gamla hus bredvid Domus, mittemot bilskolan Snart skall huset rivas och ett nytt systembolag byggas på platsen. Blev troligen OK-mack sista tiden.

4. Murco - Åsevadsgatan 22. På tomten bredvid Borgs gamla bageri (idag pizzeria) där det idag står ett lågt relativt nybyggt hyreshus. Murco fanns i Sverige åren 1961-1970, innan bolaget köptes upp av BP.

5. Texaco - Vid det gula huset i hörnet Kvarngatan-Älgerumsvägen. Känd på 1930-talet. Innehades av John Nilsson.

6. Nafta, senare Gulf - Älgerumsvägen på vänster sida om man kommer norrifrån i kröken före brandstationen. Känd tidigt 1930-tal.

7. Esso - Där Statoil ligger idag. Troligen omvandlades denna till en Gulf-mack. Precis norr om denna fanns en BP-mack.

8. Texaco - Söder om Statoil. Denna minns jag från min barndom.

9. Bensinpump i väggen vid Walls affär på Storgatan.

10. Bensinpump utanför Järn-Carlssons på Storgatan. Känd på 1930-talet. På ett gammalt foto syns en Texaco-stjärna vid pumpen.


Numrena motsvarar mackarna jag listat ovan.

Essomacken vid Älgerumsvägen där Statoil ligger idag. Bilden från 1950-talets slut och ingår i Stranda hembygdsförenings arkiv.En reklamskylt för den Texaco-mack som låg hundra meter längre fram i hörnet Kvarngatan-Älgerumsvägen. Fotot från 1936 och ingår i Stranda hembygdsförenings arkiv.


Bredvid Domus låg en Mobil-mack. Tack till Mats Granström som bidrog med fotot!Vid Storgatans rondell låg förr en BP-mack. Återkommer snart med mindre missvisande bild.På det här flygfotot syns macken som låg bredvid Domus (av mig inringad med rödpenna).Här, söder om Statoil, låg förr en Texaco-mack.Vid det gula huset i hörnet Kvarngatan-Älgerumsvägen låg en Texaco-mack på 1930-talet.

Tack till Bert som hjälpte mig att placera BP-macken rätt och redde ut mackplaceringarna i Statoilområdet!

10 kommentarer:

Bert sa...

BP-macken (nr 1) på kartan var placerad exakt där det mesta av rondellen i dag är belägen. BP-macken låg vägg i vägg med det gula huset mitt emot Solstadshuset.

På den bild (nr 4, kartan borträknad) där man ser rester efter en betongplatta låg Eklunds Bil:s bilutställningshall för beg bilar. Hallens bas (betongplattan) var cirkelrund med globformat överbygge.

Din platsangivelse för BP-macken är ca 50-60 m längre öster ut än vad den i verkligheten var belägen.

Bert sa...

Jo, det stämmer bra det att det låg en Gulf-mack alldeles norr om Esso-macken, dagens Statoil.

Jonny sa...

Tack Bert! Så är det ju! Jag lät mig luras av den nydragna vägen och asfaltsytan. Jag ska rätta till det i texten.

Bert sa...

Jonny, var det inte så här: där Statoil idag ligger låg en Gulf-mack och alldeles intill, norr om Gulf-macken låg en BP-mack.

En fråga Jonny: har du forskat något om Harryssons Snabbköp på Hagagatan. Jag tipsade dig om denna livsmedelsaffär i en kommentar i ditt inlägg om KLS-affären "Torghallen".

Jonny sa...

Jo, så var det nog. Gulf-macken hade nog ersatt Esso-macken.

Jag tror att Lennart Holm nämnde något om den affären, men jag begrep inte vilket hus han menade -det efter sotarens eller det vid gatans slut. Ska kolla anteckningarna.

Bert sa...

Huset du letar efter ligger som nr 2 efter sotarhuset, det är huset mitt emot det hus där din far bor. I hus nr 3 efter sotarhuset låg "Borgs Konditori" och Damunderklädesaffären "Strumptjänst".

Jonny sa...

Aha, det visste jag inte. Kanske dags att göra något om Hagagatans och Bryggerigatans affärer. Strumtjänst hade väl länge en blå automat i sista huset. Att Borgs låg där borta hade jag inte en aning om. Spännande! Sedan låg ju Verners husgeråd i huset vid Bryggerigatan. Det verkar ha varit något i första huset efter Sotarens också. När jag var barn hade Redborn någon firma där. Vi rotade frimärken i hans soptunna.

Bert sa...

Jo, jag vill minnas en sådan blå automat.
Jo, Borgs flyttade in där när huset var nybyggt.

Redborn hade en skrivbyrå där på gavlen i första husets källarplan.

Jämte Verners Husgeråd fanns Möllers Herrfrisering som fanns i drift tills för bara några år sedan. Möller måste ha drivit frisörverksamhet där i närmare eller till och med över 40 år. Har för mig att han var över 80 år när han la av med klippandet.

Efter att Verners HG flyttat upp till Storgatan var där en sportaffär och därefter Hyresgästföreningen.

I källarplanet i hyreshuset längst österut på bryggerigatan där det idag finns en målerifirma fanns ett läskeblask och öl upplag (Skruv eller Banco). Där förinnan har jag ett svagt minne av att det fanns en lampfabrik i den lokalen.

Du har också gamla plastomollfabriken i dagens föreningshus som innan skumplastfabrik lär ha varit ölbryggeri.

I mejeriet fanns en mjölkaffär som sålde mejeriets egna produkter.

Sen har du ju Solstads verkstad på pionjärgatan.

Ja, du har mycket att forska och skriva om bara i dessa kvarter.

Bert sa...

Jag glömde bort att Ivans Skomakeri under tidigt 1960-tal huserade i en liten källarskrub i hyreshuset på Hagagatan 4. Ivan flyttade senare till en likaledes liten källarskrubb innanför Verners Husgeråd. När Ivan byggt sin enplansvilla på Parkgatan flyttades skomakeriet dit.

Du minns säkert också Görans MC-shop på Pionjärgatan. Affärslokalen låg i norra gavlen i källarplanet av det mittersta av hyreshusen på Pionjärgatan.

Jonny sa...

Tack! Jag ska skriva ihop något om detta nästa vecka.

Apropå frisör Möller så skickades jag dit en gång som barn. Det blev dock bara ett besök där. Han klippte så kort att jag fick gå med keps flera veckor efteråt. Det var på 70-talet när håret skulle vara ganska långt även efter en klippning. Men Möller stod ju över tidens trender och klippte som han alltid hade gjort.