28 augusti 2009

Mönsterås möter Rockneby på måndag

På måndag är det dags för Mönsterås GoIF att ta sig an Rockneby i fotbollens division 5 sydöstra.

Vad står på spel?
Vad står då på spel när fem omgångar återstår? En ytlig analys av tabellen kan ge sken av att allt i stort sett är avgjort. Vi har två topplag, Trekanten och Torsås, som kämpar om direktuppflyttning respektive kvalplats. De har ryckt ifrån övriga lag med 12-15 poäng. Sedan följer Hossmo och Mönsterås 7-8 poäng före nästa gäng som består av fem mittenlag på mellan 19 och 24 poäng. Sist har vi tre bottenlag, varav två åker ur.

Så enkelt är det inte. Så länge det finns en teoretisk chans att nå kvalplatsen, vilket det gör, så skall man sikta på det. Det förutsätter att Mönsterås vinner alla sina matcher och att Torsås förlorar sina (ok, 1 poäng kan Torsås nog ta, om jag räknar rätt). Kanske inte realistiskt, men större mirakel har skett. Samtidigt ska man förstås inte släppa upp de jagande mittenlagen.

Viktigt göra en bra säsong
I vilket fall som helst så är det viktigt att genomföra en bra säsong. Inför den här säsongen tror jag att få hade tippat Mönsterås så högt upp som man idag ligger. Om laget skulle lyckas knipa en tredjeplats så har man bevisat att division fyra ligger inom räckhåll. Det är en väldigt viktig känsla att ha med sig till nästa säsong, då målsättningen tveklöst kan sättas till att gå upp i fyran, om man får behålla ungefär samma lag.

Rockneby inte helt ofarliga
Men där är vi inte än. Låt oss nu fokusera på matchen mot Rockneby. I våras vann Mönsterås med 6-3 på hemmaplan. Segern var komfortabel, men Rockneby var inte alls så dåliga som man kan tro. De hade några riktigt farliga chanser utöver målen och spelade med ganska högt tempo.

Sedan den matchen verkar Rockneby dessutom ha höjt sig ett snäpp, även om man är det lag som har släppt in flest mål. Man har bland annat imponerat med storsegrar mot Mörbylånga, Möre och Ljungbyholm. Däremot har man varit helt chanslösa mot topplagen, även om man lär ha gjort en bra match mot Trekanten för ett par veckor sedan. Rockneby verkar också ha haft en del problem med förkylningar och skador sista tiden. Träningen fick av dessa skäl ställas in helt den 25 augusti. Man ska dock komma ihåg att Rockneby är betydligt bättre hemma än borta. Hemma har man faktiskt vunnit fler matcher än man förlorat, och en seger mot Mönsterås skulle innebära att kontraktet i praktiken är säkrat. Men om Mönsterås spelar som senast och inget anmärkningsvärt inträffar så ska det kunna bli seger.

Skada och avstängning
Visserligen lär Mönsterås få spela utan Niki som råkade ut för en skada i matchen mot Hossmo. Det kunde eventuellt vara en spricka i höften, och eftersom en sådan tar flera veckor att läka, så lär det i så fall vara slutspelat denna säsong. Men vi får väl hoppas att det inte var så allvarligt. Vidare lär Bourhan vara borta i backlinjen eftersom han blev utvisad förra matchen. Men jag utgår ifrån att tränaren har flera spelare som han kan sätta in. Mot ett lag som Rockneby ska det kunna bli seger i alla fall. Det får bara inte bli en reaktion efter supermatchen mot Hossmo. Men jag är övertygad om att laget har rätt inställning och fokus.

Mitt tips: Mönsterås vinner med 3-1.

Angående videofilm: Jag lovade försöka spela in i alla fall en del av en hemmamatch. Tyvärr visade det sig att min kamera gav ett väldigt grynigt resultat. Det är inte värt att visa exempel på ens. Om jag skulle lyckas komma över en riktig videokamera så återkommer jag förstås.

Inga kommentarer: