23 september 2009
Är biblioteksfrågan redan avgjord i praktiken?
Sanslöst vackert! Vill ha! Om böckerna får plats.
Det här alternativet i två plan går också bra om böckerna inte får plats enligt alternativet ovan.
Arkitekterna är färdiga, men politikerna verkar redan ha bestämt sig
Nu är arkitekterna färdiga med förslagen till nytt bibliotek i Mönsterås, se här och här. (Delta gärna i min omröstning i bloggens högerkant) Jag borde vara upprymd. Men det är jag inte. Trots att arkitekterna har presenterat fantastiskt läckra och moderna förslag, så verkar politikerna redan ha bestämt sig. Arkitekttävlingen var en parodi redan från början och är det än mer idag.
Redan innan arkitekttävlingen gick igång uttalade sig kommunalrådet Roland Åkesson för en utbyggnad av det befintliga biblioteket. När sedan ekonomin blev sämre så började allt fler politiker lyfta fram Gymnasieskolan som ett lågbudgetalternativ igen, trots att det förslaget egentligen hade skrotats. Det är väl därför som arkitekterna har lämnat in förslag även för Gymnasieskolan trots att Kommunen inte har beställt något för det området. Men de kände väl vart vinden blåste.
Jag befarar alltså att frågan redan är avgjord. Kommunen väljer antingen det riktiga lågbudgetalternativet Gymnasieskolan eller det näst billigaste, en utbyggnad i Tingsparken. Det är synd eftersom arkitekternas bästa alternativ ligger någon annanstans.
Väldigt läckra och funktionella förslag
Nu när jag har sett förslagen så kan jag bara konstatera att det är väldigt läckra och bra förslag som arkitekterna lagt fram. Alla utom det som gäller just Gymnasieskolan. Så snälla, vad som helst, men inte Gymnasieskolan.
Två av de bästa förslagen avser hamnen; de där biblioteket går ut mot och över vattnet. Mycket vackra och dessutom funktionella. Frågan är bara hur många böcker det får plats i det ena som är i ett plan. Frågan är om det finns tillräckligt tysta avdelningar där också. Annars är det suveränt vackert. Men ett av hamnalternativen är större och i två plan och skulle kanske fungera bättre rent praktiskt. Även förslaget som avser nytt bibliotek bredvid Centralskolan är mycket bra. Förslaget som avser utbyggnad i tingsparken är också ganska fint, men där vill man utnyttja även det gamla huset till kontor, tidningsrum, konferenser etc. och en av grundtankarna var ju att komma bort från det ur arbetsmiljösynpunkt odugliga gamla Tingshuset. Dessutom skulle en utbyggnad i parken förta Tingshusets unika ställning i parken.
Kortsiktigt och lågbudget eller långsiktigt och visionärt
Hoppas nu att Mönsterås kommun inte bara tänker kortsiktigt på den billigaste lösningen, utan vågar satsa lite visionärt. Ge nu Mönsterås ett bibliotek som sticker ut lite och som rent av kan bli en symbol för orten.
Men jag vet hur snacket kommer att gå. Så mycket på ett bibliotek när det behövs till skolor och vård. Jo, men nu har biblioteket fått vänta så många år. Dessutom är nog Sverige det enda landet på jorden där kultur värderas så lätt och där man aldrig räknar med kulturens indirekta effekter för demokrati, identitet, sysselsättning, inflyttning, läsning, möten etc etc. Mönsterås är lite som Kalmar ibland - det gaur inte.
Deltag gärna i min omröstning i bloggens högerkant. Ni kanske inte håller med mig, även om det är att rekommendera.
Läs även artikel i Barometern. Och i Östran.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Jag har inte följt frågan, men det känns ju fantastiskt att expandera hamnområdet med sådana här tankar. Mönsterås är ju sjön, inte någon inlandslösning!
Vi måste verkligen satsa på alternativen i hamnen. Helt klart det bästa för Mönsterås! Jag från Moderaterna tänker jobba för att våra två ledarmöter i Kommunstyrelsen röstar på förslagen i hamnen. Mönsterås måste verkligen börja våga satsa!
Biblioteket ska givetvis byggas i hamnområdet och då helst i versionen med tre plan.
Med detta förslag utnyttjar man de befintliga byggnaderna och får en mer homogen design för hela husblocket. Dock bör man förse utställningshallen, tornet och det lilla huset ovanför silona med en heltäckande glasfasad i stil med nyutbyggnaden.
Taket på det nybyggda biblioteket borde också kunna utnyttjas till div aktiviteter om det byggs tillräckligt starkt - varför inte en bib-trädgård med en scen för mindre teater och musikframträdanden, cafehörna mm.
Fördelarna med treplansförslaget är flera: personalen får gott om eget utrymme med kontor och personalutrymmen på tredje plan.
Andra planet: mera av vuxenavdelning.
Första planet: barn och ungdomsverksamheter, bokhall mm.
För övrigt bör hela hamnområdet i de byggnader där Lantmännen, Moppes och Hojbiten huserar tas i anspråk för hantverksmässig kulturutövning med div kursverkstäder för smide, snickeri, målaratelje osv - detta tillgängligt för allmänheten.
I Lantmännens lokal eller på den platsen vore det lämpligt att bygga en curlinghall, bowlinghall, ett par boulebanor samt ett utrymme där golfarna vintertid har möjligheter att träna sin swing.
Om det inte blir något bibliotek byggt i hamnen är alternativet i Tigshusparken att föredra framför de andra.
Tack för kommentarer! Bert: Ja, jag glömde nämna det hamnalternativet, men det är nog det mest funktionella i hamnen, men kanske inte det snyggaste utifrån sett. Men det skulle nog bli fin utsikt innifrån. Jag tycker att alla hamnalternativ verkar bra, även om jag befarar att det vackraste i ett plan blir för litet när alla ska samsas på samma plan.
Tycke och smak är ju olika men första prio är givetvis en väl genomtänkt arbets och besöksmiljö.
Det förslag du kallar det vackraste har stora likheter i formen med den plåtlada som byggdes på Brädholmen i Oskarshamns Hamn för 10-15 år sedan.
Den byggnaden har ytterst få haft någon positiv estetisk upplevelse av så varför göra om det misstaget i M-ås hamn.
Skicka en kommentar