22 september 2009

Det krävs inget mirakel på lördag för att GIF ska få kvala - bara normala resultat

Blir det kval eller fin säsongsavslutning?
På lördag är det dags för säsongens sista match i det vanliga seriespelet för Mönsterås. Då avgörs det om det redan i år skall bli kval till division fyra, eller om man ändå relativt glad får summera en fin säsong och tro på uppflyttning nästa år. För motståndet står Mörbylånga.

Mörbylånga i fin form
Mörbylånga har verkligen visat upp två ansikten denna säsong. Våren var bedrövlig med 2 vunna, 2 oavgjorda och 6 förluster. Men sedan kom matchen mot Mönsterås som blev vändpunkten i och med segern med 4-1. Från och med Mönsteråsmatchen har man sviten 7 vunna, 2 oavgjorda och 2 förluster. Tala om skillnad mellan vår och sensommar/höst. Mörbylånga har onekligen kvaliteter och bra målspottare. Vårdat snabbt spel brukar känneteckna deras spel. Noteras kan dock att laget har ett betydligt sämre facit på borta- än hemmaplan.

Mätta Mörbylånga
Matchen mot Mörbylånga är alltså en mycket svår match. Och i normala fall hade jag nog skrivit att det kan sluta hur som helst, och det kan det förstås. Men nu är det ju så att Mörbylånga har säkrat sin femteplats. Man kan varken avancera eller sjunka i tabellen. På lagets hemsida konstaterar man redan att man är nöjda med säsongen och att det kan bli ännu bättre nästa år. Bra, Mörbylånga har redan summerat och blickar framåt. Mätta och goa.

Hungriga Mönsterås
Mönsterås däremot är hungriga – hungriga på kval. Visserligen måste en del andra resultat gå Mönsterås väg (se nedan), men jag är övertygad om att Mönsterås kommer att ge allt, kämpa till sista sekunden för att försöka vinna och göra sin del. Mönsterås kan egentligen spela utan press. De har redan presterat bättre än vad jag tror någon kunde gissa före säsongen. Ingen kan klaga även om kvalet missas.

Det krävs inget mirakel för att nå kvalet
Jag upprepar vad som gäller för att GIF ska nå kvalet:
De lag det handlar om är Ariel, 42 p, Egnahem, 41 p, Hossmo 40p, Mönsterås 40 p.

Om Mönsterås skall bli en av de två bästa treorna så måste följande ske:
- Mönsterås måste vinna mot Mörbylånga. (svårt, men det blir vinst)
- Hossmo måste förlora poäng mot Trekanten. (sannolikt)
- Ariel eller Egnahem måste förlora poäng i sista matchen. (Ariel förlorar nog inga poäng, men Egnahem kan göra det 50-50 ungefär)

Jag utgår ifrån att Ariel vinner sin match mot IFK Västervik, även om IFK ibland överraskar och tar poäng mot topplag. Men Egnahem har en mycket svår match mot serietvåan Beduinerna som jag tror är obesegrade nio matcher i rad. Och nog tror jag att Trekanten slår Hossmo. Det krävs inget mirakel för att GIF ska få kvala, bara normala sannolika resultat.

Rent teoretiskt kan Mönsterås få kvala även vid oavgjort resultat, men då måste Hossmo förlora och Egnahem få storstryk med 8 mål. Det är osannolikt.

Och så ett par andra noteringar:

Genomsnittsåldern
Jag räknade ut genomsnittsåldern på ordinarie spelare och återkommande inhoppare i Mönsterås GoIF och hamnade på 19,9 eller 20,4 år. Osäkerheten beror på att det i ett par fall finns flera personer med samma namn men olika födelseår, och jag vet ju inte vem som är vem. Hur som helst så har GIF ett flertal spelare som är mellan 15 och 18 år. Flera av dem spelar förvånansvärt moget för sin ålder. Ändå får man vara tacksam för att laget har några över 20 också. Jamal och Wesslund behövs verkligen i det här laget.

Jag älskar att skrika, kasta grejjer och slåss
Jag gjorde ett test på Facebook om vilken typ av supporter jag är och det är väl lika bra att delge läsekretsen resultatet. Jag citerar: ”Gnagare. Du är en fanatisk supporter/huligan. Du älskar ditt lag men hatar allt och alla när det går dåligt. Du älskar att skrika, kasta grejjer och slåss. Du skulle inte tveka en sekund att sänka en spelare mitt på gatan om han gjort en dålig match. Du älskar klubbmärket men alla spelare och ledare är utbytbara. Du är en väldigt arg människa, men all ilska är inte bara negativ. Den leder till att det kan vara en otrolig stämning på Norra stå…”

Bara så att ni vet. Vi ses på ”norra stå”…eller kanske blir det ”södra sitt” på lördag klockan 13.00. OBS tiden!

Avslutar med världens bästa fotbollslåt.

http://www.youtube.com/watch?v=qgxrRWTM0o4

4 kommentarer:

wesslund sa...

Haha, bra där Jonny!
(Är själv inbiten gnagare)

Jonny sa...

Där ser man! Ja, det är intressant hur man kan fastna för olika lag. Om jag inte missminner mig helt så bör AIK ha varit först med fotboll på dagordningen av de stora Stockholmslagen, runt 1896 (även om föreningen bildades 1891). I år lär det bli guld för AIK igen. Det har ju bara blivit två efter andra världskriget.

wesslund sa...

Stämmer, gymnastik och friidrott var de huvudsakliga grenarna som klubben bedrev innan fotbollen startades upp 1896.
Efter några turbulenta år på 2000-talet ser det onekligen riktigt bra ut igen, så det blir en intressant slutspurt att se fram emot som svartgul supporter. Bl.a ett derby mot "lillebror" dif på måndag, och jag är på plats.

Jonny sa...

Ett superderby. Det är förstås en upplevelse att vara på plats. Måste ju vara förargligt för AIK när "lillebror" har 11 SM-guld och AIK bara 10. Men jag vågar nog satsa en slant på att AIK tar sitt elfte i år.

Jag mötte en gång några AIK-supportrar på besök i Växjö, sannolikt inför en match mot Öster. De stannade mig och sa att de inte skulle slå mig. Schysst.