2 september 2009

Får vi se stjärnfall i Idrottsparken på lördag? Mönsterås mot Stjärnan i hett derby

På lördag är det dags för ett efterlängtat derby i Mönsterås Idrottspark när Stjärnan från Påskallavik kommer på besök.

Stjärnans sista chans?
Ett derby är alltid något extra med hög prestigefaktor. Men här står också annat på spel för båda lagen, inte minst för Stjärnan som kämpar för sitt liv i division 5 sydöstra. Påskallavikslaget har haft en mycket motig säsong och ligger nu sist. Matchen mot Mönsterås är i princip sista chansen om man vill ha en realistisk chans att ta sig över strecket.

Mönsterås har chans att bli bästa trea och nå kvalplats
För Mönsterås handlar det om att försöka ta sig förbi Hossmo i tabellen och om möjligt bli bästa trea, vilket inte alls ter sig omöjligt eftersom Hossmo har kvar att möta serieledarna Trekanten och Mönsterås bara ligger två poäng efter bästa trean i nuläget. Jag kände inte till regeln om att bästa trean får kvala, så jag är mycket tacksam till Daniel Wesslund som ikväll informerade mig om detta. Det gör ju avslutningen av säsongen utomordentligt spännande! Av de återstående fyra matcherna har Mönsterås dessutom tre hemmamatcher, vilket förstås inte är en nackdel.

Stjärnan – resa tur och retur
Stjärnans form är verkligen usel. Laget har bara tagit en poäng på de senaste sex matcherna, och ofta har det blivit storstryk. Det är för mig obegripligt hur ett lag kan rasa samman så. Mycket tyder på att Stjärnan nästa säsong är tillbaka i sexan där man började sin sagolika kometklättring 2002 då man gick upp i femman. Redan året därpå gick laget upp i fyran och därefter fyran elit där man spelade 2005. Men sedan tog det stopp och efter ett år var man nere i vanliga fyran igen, varifrån man genast åkte hiss ner till femman där man nu efter ett par mittenplaceringar alltså ser ut att åka ner till sexan igen. Från sexan till elitfyran och tillbaka till sexan igen på bara 7 år. Det får man väl kalla klassresa tur och retur. Man kan fråga sig hur mycket Mönsteråssonen Torbjörn Rampeltin betydde för Stjärnans resa uppåt. Han öste ju in mål varje säsong från 2002 till 2005.

När det går bra för ett lag så samlas bra spelare till laget som flugor till en sockerbit. Truppen blir bred med bra spetsspelare. När det börjar gå sämre försvinner många och laget får börja om med enbart egna talanger. Av truppen från elitfyraåret 2005 är Magnus Nilsson, Robert Åström, Martin Fält, Anton Skedebäck, Sebastian Karlsson, Niclas Persson och Robert Kettelholt kvar. Det finns alltså några spelare med erfarenheter från högre divisioner.

Ovisst derby väntar
I vårmötet vann Mönsterås med 4-1, men segern satt ganska långt inne och Stjärnan hade oavgjort i halvtid. Mönsterås uppvisar god form, men derbyfaktorn och det faktum att Stjärnan spelar med kniven mot strupen gör matchen ytterst oviss. Ändå tror jag att Mönsterås sänker Stjärnan med några mål. I och med regeln om kvalplats för bästa trean så har ju Mönsterås väldigt mycket att spela för. Med den form GIF har uppvisat de senaste matcherna tror jag man stänker in målen ganska enkelt, även om det förstås alltid finns en risk för krampaktigt fulspel. Jag tror ändå vi kan få se ett klassiskt derby på lördag. Mitt tips är 5-1 till GIF.

Stenhård kamp för att slippa nedflyttning
Att kampen för att undvika nedflyttning är stenhård bevisas av att det nu lämnas in protester från Stjärnan och Söderåkra (ev. från Påryd också) till Smålands Fotbollsförbund mot att Ljungbyholm i segermatchen mot Påryd glömt att i matchrapporten fylla i en spelare som deltog. Men eftersom spelaren ändå var registrerad för Ljungbyholm så lär inte några protester gå igenom (läs här).

Publikstöd på lördag
Nu hoppas jag att mönsteråsarna vill komma och heja fram GIF på lördag och skapa lite derbystämning. Det är som sagt en hel del som står på spel.

3 kommentarer:

wesslund sa...

Vi har fortfarande chans att nå kvalplats i form av bästa trea. I dagsläget är vi två poäng bakom bästa trean, så plockar vi full pott i de sista matcherna kan det funka.

Jonny sa...

Aha, det där med bästa trean hade jag inte en aning om. Ja, då blir det ju än mer spännande! Ska ändra i texten. Tack!

Jonny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.