7 september 2009

Hur många treor får egentligen kvala till division 4? Jag försöker reda ut förutsättningarna

Kanske får de två bästa treorna kvala
Häromdagen fick jag veta av en spelare i Mönsterås GoIF att även den bästa trean i division fem får kvala till fyran. Idag har jag efter att ha snokat runt lite stött på uppgiften att de två bästa treorna får kvala. På Smålands FF´s hemsida hittade jag först ingen information om vilka regler som gäller i år - ytterst dåligt att inte tydigt informera om det nu när det börjar dra ihop sig till den dramatiska säsongsavslutningen. Men Smålands FF har ett dokument utlagt med sina regler, även om det krävdes lite hjälp för att hitta dit. Där framgår klart att de två bästa tredjeplacerade lagen i de sex division femserierna får kvala till division 4, samt att reglerna gäller 2009.

Det som avses är division 5 serierna i Småland och det finns alltså 6 sådana.

I den nordvästra ligger Egnahems BK trea på 35 poäng. De har kvar två bottenlag och ett topplag. Min gissning: Slutpoäng = 41 p. Bör hamna efter Mönsterås.

I norra serien ligger Hebe trea med 34 poäng. De har kvar ett nedre mittenlag, ett övre mittenlag och ett topplag. Min gissning: Slutpoäng 39 p, eventuellt 40 p. Bör hamna efter Mönsterås.

I nordöstra serien har tvåan Västervik och trean Ariel samma poäng, 39. Västervik har kvar att möta mittenlaget Besa, IFK Västervik i botten, men ändå ovisst derby och så Fågelfors som klarade 2-2 mot Västervik i våras. Min gissning: Slutpoäng 46-48 p. Bör hamna före Mönsterås.
Ariel har kvar att möta B.O IF, IFK Västervik och Besa. Noteras där kan att Besa vann förra mötet med 2-0. Min gissning: Slutpoäng 45-46p, max 48p. Osäkert kort, bör hamna ungefär på samma slutpoäng som Mönsterås.

I södra serien har vi Hovshaga som trea på 36 poäng. De har en svår avslutning mot serieettan FC Växjö, övre mittenlaget Konga och mittenlaget Åryd. Min gissning: Slutpoäng 40-42 p. Bör hamna efter Mönsterås.

Västra serien kan vi bortse ifrån eftersom trean Hestra bara har 30 p.

I sydöstra serien ligger Hossmo just nu trea på 38 poäng. Men de har kvar att möta Ljungbyholm som kämpar för sitt liv i botten, Mörbylånga som sina bästa stunder kan hota alla lag, samt suveräna serieledarna Trekanten. Min gissning: Slutpoäng 44-45 p.

Det är alltså här som Mönsterås nu har 37 poäng, alltså bara en poäng efter Hossmo. GIF har kvar att möta Söderåkra och Mörbylånga hemma och Tvärskog borta. Vid seger där hamnar Mönsterås på 46 p och går då förbi Hossmo om Hossmo tappar poäng. Om Mönsterås tar 7 poäng hamnar man på 44 poäng, vilket teoretiskt skulle kunna räcka om Hossmo bara vinner en av sina tre matcher. Men det enda realistiska är att Mönsterås ska vinna sina tre matcher om man vill ha en chans att nå kvalet.

Om Hossmo tappar poäng och Mönsterås tar full pott, så kan egentligen bara Västerik eller Ariel i Nordöstra serien bli bättre trea, även om jag betvivlar att Ariel vinner alla sina återstående matcher.

Om det skulle visa sig stämma att de två bästa treorna får kvala till fyran, så har Mönsterås alltså ganska goda chanser att nå kvalet redan i år, vilket vore ytterst välförtjänt. Laget är helt enkelt för bra för femman, men hade oturen att hamna i en seriegrupp med ett par lag (Trekanten och Torsås) som förmodligen skulle tillhöra fyrans övre skikt.

3 kommentarer:

wesslund sa...

http://www2.svenskfotboll.se/smaland/files/{DCF03B4A-24BD-4C0E-86D0-D9737878BADE}.pdf

2 kap. § 8

Där står det om kvalspelet, vet dock inte om det verkligen är det som gäller eller inte; verkar något diffust.

Jonny sa...

TAck för det synnerligen intressanta dokumentet! Där redovisas ju fyra kvalgrupper till fyran med tre lag i varje grupp. Två av lagen i varje grupp kommer från femman, totalt 8. Om vi då tar bort de sex tvåorna så blir det ju två treor kvar. Så om de följer reglerna så bör du ha dragit rätt slutsats.

Jonny sa...

I kap 2 under 7.11 står det i klartext att "De två bästa tredjeplacerade lagen i de sex div. 5 grupperna kvalspelar till div. 4."