7 september 2009

Vänsterns gullepluttar håller inte måttet

Alla socialistiska experiment har slutat med massmord eller fångläger
Sedan forskningen definitivt har slagit fast att gamla vänsterhjältar som Lenin, Stalin, Mao och Pol Pott inte var några arbetarklasshjältar utan massmördare, så har vänstern ett enormt behov av att kunna visa på mänskliga förebilder och lyckade socialistiska experiment. Problemet är att det inte finns några sådana. Typiskt nog heter den störste hjälten Che Guevara - han som dog som revolutionär och aldrig hann ställa till med lika mycket elände som många av sina ideologiska massmördarkompisar, även om han under sin tid som fängelseintendent på Kuba får anses vara ansvarig för både tortyr och avrättningar som skedde efter den kubanska revolutionen. Lite längre fram hade han stort inflytande över att de sovjetiska kärnvapenmissilerna placerades på ön. Nej, Che Guevara var ingen ängel och överallt där man har satt igång socialistiska experiment så har det slutat med massmord, fångläger eller fyllda fängelser.

Kuba då?
Visserligen kunde vänstern ganska länge hålla fast vid Kuba och Fidel Castro som inte hade uppvisat riktigt samma brutalitet som många östdiktaturer, och som dessutom kunde visa ett visst välstånd. Men innerst inne så visste ju alla att välståndet byggde på ekonomiskt stöd från kommunistdiktaturen Sovjetunionen. Dessutom har Kuba genom åren låtit fängsla tusentals oppositionella.

Hugo Chavez
Men så dök det upp en ny man på arenan - Hugo Chavez i Venezuela som vågade utmana USA och sade sig vilja genomföra reformer för de fattiga. Den här gången skulle det bli bättre. Nu skulle alla minsann få se!

Men hur har det gått? Redan innan Chavez blev president så visade han vad han går för. 1992 var han med och ledde en misslyckad militärkupp mot landets demokratiskt valde president.

En folkomröstning på väg mot evig makt
Sedan han valdes till president 1998 har han konsekvent gjort allt för att stärka sin egen makt genom att försöka uppnå en diktators befogenheter genom att i folkomröstningar missbruka det stöd han har haft hos fattiga grupper. Jag har svårt att tänka mig något mer cyniskt - först genomför han reformer som gynnar fattiga. Sedan genomför han folkomröstning där han försöker få igenom allt möjligt som banar väg för att behålla makten för evigt.

Tystar radiokanaler och fängslar kritiska
Rent konkret har han sett till att han kan ställa upp till omval hur många gånger som helst. Han har konsekvent börjat ta över privata företag och deras tillgångar. Han har så sent som i år tystat 34 radiokanaler, och snart försvinner ytterligare 29 Chavezkritiska kanaler. Det senaste är att fängelse på mellan 4 månader och 5 år väntar den som vågar kritisera staten eller president Chavez.

Mer behöver väl inte sägas. Man ser tydligt åt vilket håll det barkar. Vi får väl se hur länge vänstern fortsätter hylla honom, för att sedan ha ännu en totalitär galning att lite skamset ta avstånd ifrån.

Jag kritiserar inte från höger, men socialistiska experiment är inte lösningen på sjuka orättvisa samhällen
Ingen ska tro att min kritik kommer från höger. Våra västerländska högerkapitalistiska system är i grund och botten omänskliga och sjuka. Många socialistiska rörelser har uppstått ur ett genuint missnöje. Och ingen vill väl ha tillbaka Tsarerna eller den Kinesiska kejsaren. Men alla de socialistiska ledare som fattiga och arbetare har satt sitt hopp till har alltid svikit och skapat än värre skräcksamhällen. Så hur ska vi bli av med kapitalismen och girighetens avigsidor? Jag vet inte. Problemet sitter inne i människan. Jag tycker det fanns en bra balans i Sverige under 1950- och 1960-talet där demokratisk frihet och ett fritt näringsliv kombinerades med reformer och statligt ägande vad gäller infrastruktur och naturtillgångar av riksangelägenhet. Det var inte perfekt, men bättre än så lär det inte bli.

2 kommentarer:

Marc sa...

Har inte sett att du har skrivit något emot narko-presindent och USAs legosoldat och knähund i regionen Alvaro Uribe när han passarade ett lag i senaten ( alltså UTAN folkomröstning som i Venezuela, Bolivia eller Ecuador) för att sitta kvar i makten...

Jonny sa...

Lugn Marc: Jag kommer till högertokarna också! Kan inte skriva om allt på en gång.