28 oktober 2009

Julmust - test av sorter som återfinns i Mönsterås

Julmust lite för tidigt
Julmust skall som namnet antyder drickas runt jul. Endast då kan den ultimata julmustkänslan infinna sig. Möjligtvis kan man acceptera en försiktig uppstart under advent med inventering, inköp och provsmakande. Det är ett otyg när affärerna lanserar julmusten redan i oktober. Men jag kunde inte hålla mig. Så - en månad för tidigt redovisar jag idag ett test av de julmustsorter som i dagsläget finns tillgängliga i Mönsterås tre stora livsmedelsbutiker. För egen del räcker det med Apotekarnes julmust. Det var den som stod på borden när jag var barn och därmed den enda som kan föra mig tillbaka till den tiden.

Jag testar inte lightmust med sötningsmedel (ett undantag slank med). Den är så artificiell och ger dessvärre underliga metalliska bismaker. I dagsläget finns tyvärr inget bra alternativ för den som vill undvika vanligt socker.

Samma grundrecept, men varierande smak
Men smakar inte all must lika? Det superhemliga receptet sedan 1910 finns ju hos Roberts i Örebro som också tillverkar julmustextraktet. Detta äger delvis sin riktighet. Bryggerierna beställer från Roberts, men blandningen kan se lite olika ut, och smaken kan variera beroende på andel socker, vattnets karaktär, tillagning och lagring. Riktiga finsmakare brukar lagra sin must i glasflaska ett år, vilket ger en betydligt fylligare smak.

Testet
Apotekarnes julmust – den bästa musten med utsökt balanserad kryddblandning. Lite lätt bränd och fyllig karaktär, lagom söt, en aning av kaffe och lätt kolaton. Kraftfullt skum. Inga konstigheter. Så här smakar julen. (Algots, Konsum, Netto) Betyg: 5Alla tiders julmust (Åbro) – klassisk enkel balanserad god lite småknäckig smak utan krusiduller, nästan i klass med Apotekarnes. (Algots) Betyg: 4
Nygårda fatlagrad julmust (Spendrups) – klart annorlunda smak, mer rökt och fyllig än olagrad must. Bara för finsmakaren. Inget för barn. Begränsad utgåva. (Konsum) Betyg: 4Three Hearts Premium Julmust (Krönleins) – fin julbubblig trivsam must, om än kanske något snäppet för söt, men det är en marginell anmärkning. Passar bra till julens salta rätter. (Konsum) Betyg: 4ICA Julmust – godkänd must som man kan roa sig med före jul. Den saknar dock den där extra spetsen och är något för söt. Inget man sparar till julhelgen. Betyg 3Julmust traditionell (Inget bryggeri anges, men telefonnumret leder till Kopparbergs.) – ingen tydlig krydda, vattnig. (Netto) Betyg 1Kopparberg julmust original – ungefär lika tam som den ovan, men med för stark kolasmak. Den väljer jag definitivt bort. (Konsum) Betyg 1Harboes Julmust – extremt tam smak och totalt menlös. Vad har de gjort av receptet? Sockret är dessutom utbytt mot sötningsmedel. (Netto) Betyg 1

11 kommentarer:

Tiagirl sa...

Apotekarnes är ohotad.. Och den enda jag kan med att dricka förutom nämda orginal är Three Hearts faktiskt. Så den kan slinka ner och oftast till ett bättre pris än den förra. Men i övrigt...urrrk... :/
Vet inte om nån av dina tester är dom som finns på ÖB, men där köpte jag nåt år för 5 kr pet-flaskan och fy för den lede så illa. Brrrr...

Jonny sa...

Ja, Three Hearts är riktigt god.

På ÖB och en del andra större affärer kan man nog hitta en och annan "musthädelse". Jag ska väl ta en tur till Kalmar vad det lider och se vad de har. Man hoppas ju alltid hitta någon ny smaksensation.

Ihpe sa...

Har man problem med vikten bör man helt avstå från dessa drycker även om stundande årstid så sägs kräva.

Jonny sa...

Jo, det förstås. Hela julen är svår för den som vill gå ner i vikt. Samtidigt finns det enligt min mening för många "kosttalibaner" i televisionen som försöker ge folk dåligt samvete för vad de får i sig. Var och en får väl försöka hitta sin egen väg.

Peppe sa...

Apotekarnes är ju en klassisk favorit.Är annars ej så förtjust i
läskeblask.

Ihpe sa...

Att hålla sin vikt är inget svårt om man vet hur. Problemet är att 99 % av "kosttalibanerna" inte har en susning om vad som sker i kroppen, även om de uttalar sig tvärsäkert. Själv väger jag lika mycket vid + 60 som när jag var 25!

Jonny sa...

Ihpe: Det var imponerande!

Erik sa...

Har för mig den där kopparbergsvarianten fick toppbetyg förra året i nån tidnings julmusstest. Kommer inte ihåg vilket.
Skulle vilja utfärda stor dödskallevarning för LIDL:s julmust. Värsta jag nånsin smakat..

Jonny sa...

Ok, tack! Lidl skall jag undvika.
Ja, Kopparbergsmusten är lite lurig eftersom den smakar ganska mycket kola. Gillar man mycket kolasmak i must så kan det kanske gå hem.

Christoffer sa...

Kopparberg julmust vann något slags test på Facebook, vet inte om det var det du tänkte på Erik.
Annars kan jag verkligen rekommendera Mora must!

Jonny sa...

Tack för kommentarer! Jag noterar att Kopparbergs verkar gå hem hos många. Jag får väl ge den en ny chans. Mora must låter spännande. tyvärr har dom inte den där jag bor.