29 oktober 2009

Konflikten i GIF verkar vara över (nu uppdaterad)

Avgång
Enligt en uppgift så skulle de upprörda känslorna efter vänskapsturneringen Sammanslaget fått som konsekvens att en av de aktuella domarna/ansvarig för turneringen tillika styrelseledamot i GIF avsäger sig sina uppdrag i föreningen. Riktigt så illa är det dock inte eftersom styrelseledamoten hade aviserat sin avgång redan för två veckor sedan, dvs långt innan de tråkigheter som inträffade förra fredagen. Orsaken till avgången var av en helt annan karaktär.

Missförstånd
Som väl är fanns det alltså inget samband mellan avgången och turerna kring Sammanslaget. Man kan ju rimligtvis inte kräva någons avgång pga ett par diskutabla domarinsatser eller för att man var huvudansvarig för en turnering med tveksamma domarinsatser i en vänskapsturnering. Det vore ju horribelt. Hur som helst så är jag säker på att både grabbarna och styrelseledamoten kommer att göra ett bra jobb även i framtiden oavsett i vilket sammanhang det sker.

Bakgrund
För det var ju en vänskapsturnering det handlade om…dvs något på skoj i vänskaplig anda. Domarna ingår inte i eliten. Spelet går snabbt. Ett och annat domslut blir förstås diskutabelt, kanske felaktigt. Känslorna skenar iväg för några ungdomar som tar fotboll på största allvar. Ungdomarna har dessutom stött på tillräckligt många rasister i sina dar för att tolka det som sker i dessa banor, även om domarna inte hade några sådana motiv. I stridens hetta sägs det för många dumheter, kanske till och med en och annan riktigt otäck sak.

Ja, ungefär så lär det ha gått till. Hur upprört det än var och vad som än sades, så undrar förstås var och en som har sitt hjärta i GIF om det ska behöva gå så långt som det gjorde.

Strategier för konfliktlösning
I föreningsliv uppstår det förstås konflikter med jämna mellanrum. Det gäller att ha strategier för hur man löser dem. Jag har själv överilat mig ibland och kan därför utifrån egen erfarenhet tycka att man inte skall göra något förhastat. Det är inte roligt att bli bortdömd. Det är inte roligt att ta orättvis skit. Men vad jag förstår handlade det bara om ett par domslut och efterspelet kring detta. Det lär inte ha handlat om någon djupgående konflikt om GIF´s framtid, hur spelsystemet skall se ut, policy i olika frågor etc.

Något bakomliggande?
Givetvis infinner sig ändå misstanken att det finns någon annan bakomliggande konflikt och pyr och att detta bara var gnistan som gav explosionen, droppen som fick bägaren att rinna över.

Många ställer sig kanske idag frågan om det inom GIF finns spänningar mellan dem med invandrarbakgrund och dem med svenska rötter? Jag åsyftar inte rasism, utan mer kulturella krockar? Jag tycker att idrotten borde ha potential att överbrygga sådant.

Blicka framåt
Nu gäller det hur som helst att gå vidare och blicka framåt. Ska seriespelet gå bra nästa säsong så gäller det att förbereda sig väl under de månader som följer och få harmoni i truppen. För en sak är säker - kan en förening inte hantera inre spänningar och konflikter på ett bra sätt, så kommer man inte heller att hantera fotbollsspelet. Det är inte lätt att försonas alla gånger, men GIF har som målsättning att spela i elitfyran inom tre år och jag vill för böveln se GIF i toppen av division fem nästa säsong. Då får man sträcka ut handen...och ta den.

Inga kommentarer: