12 november 2009

Campingen som försvann


På Ödängla marker låg förr en camping för nykterhetsvänner. På bilden ser vi vad jag förmodar är vägen ner till campingens gamla strand.

Camping för nykterhetsvänner på Ödängla
Jag undrar hur många mönsteråsare som vet att det en gång fanns en husvagnscamping för nykterhetsvänner på Ödängla marker. Efter tacknämlig hjälp från Ingemar Lönnbom och Alexander Mattsson så kom jag rätt - till vänster nere vid en havsvik strax efter att man svängt in på vägen mot Björnö. De flesta verkar mena att det var en camping för MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund). Någon anger IOGT-NTO.

En gång lek och stoj
När jag anlände till platsen var det svårt att tro att det bara för ett par tre årtionden sedan var ett område för semesterfirare. Men jag försökte läsa av landskapet. På fälten stod husvagnar och tält, vid stranden och på fotbollsplanen lekte ungarna under stoj och stim. När kvällen kom gjorde man upp eld, grillade och sjöng sånger, men utan sprit. Där fanns även några stugor.

Idag nästan ingenting
Idag finns bara snåriga fält kvar. En brunn och ett förmodat avloppsrör var allt jag hittade som kunde påminna om mänskliga aktiviteter. Jag letade lite i dikena, men hittade inte ens en tältpinne. Träden hade inga hjärtan eller pilar inristade.

När och varför?
Jag har inte några tidsangivelser för campingen, men den förefaller ha varit igång så långt fram som på 1980-talet. Alexander minns hur han var där och spelade fotboll med nykterhetsbarnen, och vad jag förstod handlade det om 1980-talet. Men jag vet inte när den såg dagens ljus, inte heller när eller varför den försvann.

På platsen fanns förr (ca 1865-början av 1900-talet) ett torp, varför fälten kallas Torpet.


Ett av fälten vid den gamla campingplatsen.


Ännu ett av campingfälten.


Campingen låg idylliskt vid en vik.


Någon hade lagt en tung sten över ett djupt rör. Ett avloppsrör?


I närheten fanns brunnen, även den med en stor sten på locket.


Här skulle jag gissa att det varit en byggnad av något slag.


På ett ställe låg några tegelpannor.


Någon hade placerat ett gravljus mellan några stenar. Varför?


Vägen in till campingen. Förmodligen har det en gång funnits en grind mellan stolparna.


Campingområdet är markerat med rött kryss.





















På satellitbilden ser man fälten tydligt.


Fler bilder kan du hitta på följande länk från det rockband där Alexander spelar.

5 kommentarer:

nellies granny sa...

Intressant läsning om den gamla campingplatsen. Förr brukade vovven och jag luffa runt i ödebyn i Ödängla, som flyttades mot bybornas vilja, på 1700t. Har för mig att den siste som föddes där ska ha dött på 1860t, alltså inte så förfärligt länge sedan. Men stenruinerna ser ut att vara från medeltiden (Detta har Du kanske skrivit om, har inte läst Din blogg tidigare. Men det kommer jag att göra)

nellies granny sa...

Intressant läsning om den gamla campingplatsen. Förr besökte vovven och jag ofta ödebyn i Ödängla, som flyttades på 1700t. Har för mig att den siste som föddes där dog på 1860t, alltså inte för så väldigt länge sedan. Men stenruinerna ser ut att vara från medeltiden (Du kanske har skrivit om detta, har inte läst Din blogg tidigare. Men det kommer jag att göra i fortsättningen)

Jonny sa...

Tack för din kommentar! Ödebyn på Ödängla har visst gått mig helt förbi. Det måste jag undersöka. Och så finns det ju en fin gammal kvarn där ute.

The Alex sa...

Tack Jonny ...

Jag vet vem som ställde dit ljuset .. hehe .. kul att det står kvar , hoppas att det står kvar nästa sommar och att jag också gör det . det är en helt fantastisk och spöklik plats .

Får man ställe fler önskemål så vore det ju fantastiskt med ett stort reportage om Björnökloster

mvh

Alexander

Mikael sa...

Hej Jonny jag e så besviken att campingen lades ner för jag e mer eller mindre uppfödd där men men de e inte alltid att man får som man vill.
Men jag ska försöka ge dig lite info.
Röret som är på bilden kommer jag inte ihåg vad de var för något eller var de var.
Byggnaden som pratar om var ute dasset vi hade där och tegelpannorna var till de men ljuset har jag ingen aning om vad de e för.
De e synd att du inte fick uppleva campingen vi hade så mysigt med gemensam grillning på kvällarna och 11 kaffe halv 12 sedan var de en man Gunnar hette han han byggde en rök så vi kunde röka kött och fisk jag hoppas det har gett lite