12 november 2009

Journalist på Östran JO-anmälde skolchefen

JO-anmälan
Som Mönsteråsbloggen rapporterade för en vecka sedan så har en journalist JO-anmält Mönsterås skolchef. Orsakerna var att journalisten fick bege sig till skolkontoret sedan skolchefen vägrat faxa över ett dokument, samt att handläggningen, enligt journalisten, inte gjordes skyndsamt nog då det tog 4 timmar att sekretessbehandla ett enkelt brev, se artikel här.

Meningslös anmälan
Mönsteråsbloggen kan idag rapportera att journalisten som anmälde är Åsa Cederbom på Östran/Nyheterna. Enligt min källa så lär JO-anmälan vara helt utsiktslös. Dels har skolchefen ingen skyldighet att faxa. Dels finns det tidigare JO-beslut som säger att det är olämpligt att faxa känsliga handlingar. Dessutom finns en praxis som säger att "skyndsamt" innebär samma dag. 4 timmar kan knappast anses vara för långt tid när skolchefen inte ens fanns på plats till en början. Så långt min informatör.

Kan vändas till skolchefens fördel...eller tvärtom
Om min informatör gör en riktig bedömning så kan man förstås ifrågasätta om det var meningsfullt att göra en JO-anmälan. Om skolchefen får rätt så kan han vända det till sin fördel, vilket mot bakgrund av hans mycket underliga och tveksamma agerande i andra frågor, vore orättvist.

Hur det än må vara, så tycker jag det är konstigt och klantigt agerat av skolchefen att strula med journalister. Oavsett vad JO kommer fram till så spär det på bilden av en skolförvaltning som missköter sitt pastorat och som helst vill mörka känslig information. Folk är redan så irriterade på skolförvaltningen i Mönsterås att en seger för skolchefen hos JO kanske bara väcker än större förbittring.

Inga kommentarer: