2 november 2009

Fotbollsnytt från Mönsteråsbygden

Imponerande I
Silly Season fortsätter. Mycket avgörs förstås de närmaste veckorna. Daniel Wesslund har som bekant gjort en testmatch för Blomstermåla. Han gjorde bra ifrån sig och nätade dessutom två gånger. Ingen kan tvivla på att Blomstermåla vill ha honom. Men vad vill Daniel? Fårbo lär också vara intresserade.

Hur tänker en fotbollsspelare som är i valet och kvalet?
Jag har redan tidigare sagt att ingen kan klandra den som vill testa en högre division, så det är inte mycket att säga om. Men sedan är det förstås mycket som jag förmodar att en spelare väger in. Vad vill Blomstermåla och vilken potential har laget egentligen på lång sikt? Kan vi tänka oss ett scenario där Mönsterås GIF inom tre år spelar i elitfyran, medan Blomstermåla halkat ner i femman? Långsiktigheten är förstås viktig. Sedan har vi pendling till träning och matcher. Hur kul är det att sätta sig i en iskall bil mitt i vintern, eller för all del när som helst, och köra ett par mil? Samtidigt kan det finnas fördelar och utmaningar som ändå väger tyngre. Kluriga beslut väntar för många spelare.

Imponerande II
Vidare har vi Niki Avdyli som i helgen skulle spela en testmatch för Högsby mot OAIK. Eftersom han hade stukat foten så kunde han bara spela 20 minuter. Men under denna korta tid lär han ha gjort succé och bidragit till många farligheter. Jag är inte det minsta förvånad. Att med stukad fot gå in 20 minuter i en ny klubb och ställa till oreda för ett division 3 lag! Imponerande! Nu är ju även OAIK ute efter grabben, så vi får väl se vart det slutar. Även här kan man förstås fråga sig hur kul det är att pendla till Högsby.

Imponerande III
Annars får jag väl erkänna att jag är lite imponerad av Högsby och dess tränare Thomas ”Lillis” Lagström (som ju egentligen hör hemma i Mönsterås). Jag har ibland retat Högsby lite och jämfört dem med Stjärnan som gick direkt från sexan till elitfyran, för att sedan halka ner till sexan igen. Men Högsby satsar stenhårt och vill upp i trean! Jo jo! Jag gillar den inställningen. Samma inställning hade ”Lillis” redan på 1980-talet när han tränade Grönskog.

Andra lag i bygden
Hur det ser ut för de andra kommunala lagen är jag inte så insatt i. Blomstermåla riskerar väl att förlora några spelare som den duktige Robert Bratt.

Timmernabben har jag noll koll på, men har alltid fått uppfattningen att de har en ganska så bred trupp. Frågan är hur många år de klarar av att hänga kvar i elitfyran. På lång sikt ska en så pass liten ort inte ha kapacitet till det.

Fliseryd/Ruda åkte tyvärr tyvärr ner i sexan i år. Detta är som bekant mitt favoritlag efter Mönsterås GoIF. Någon risk för att fotbollen försvinner från kartan lär det dock inte vara. Truppen verkar vara hyfsat bred inför nästa säsong med bortåt 35 spelare på inomhusträningarna och man har sannolikt ordnat en ny tränare – Mats-Olof Lingersjö. Förhoppningsvis kan laget redan nästa år gå upp i femman igen.

Om att skriva om fotboll
För övrigt var det någon som tyckte att jag skrev negativt om Mönsterås GoIF. Nu är det förstås så att man inte skriver negativt eller positivt. Däremot kan nyheten vara positiv eller negativ. Det avgör människorna i Mönsterås GoIF. Jag är bara budbäraren och honom ska man som bekant inte skjuta på. GIF bör vara tacksamma att de överhuvudtaget får någon uppmärksamhet utöver smånotiserna i gammelmedia. Jag tror det är viktigt för fotbollskulturen på en ort att fotbollen diskuteras. Mitt bidrag är kanske mariginellt, men se bara på vad Anderssons sportblogg betyder för Ölandsfotbollen.

Däremot kan jag förstås avstå från att rapportera mindre trevliga nyheter från GIF. Men om man vill förmedla seriös sportjournalistik kompletterat med bloggarens frihet, vilket faktiskt är min målsättning, så kan man inte bara ägna sig åt matchreferat, utan jag tar förstås också upp ämnen som har med policy, alkohol och droger, föreningens förmåga att få ihop ett bra lag, sammanhållning, konflikter, ekonomi etc.

90% positivt
Jag gjorde dock en liten undersökning och fann att 90% (70st) av mina artiklar om GIF har en positiv ton. Endast 10% (8st) tar upp ett ämne som kan betecknas som negativt. Detta tyder snarare på en något för okritisk inställning i mitt skrivande. Detta beror förstås på att jag inte är neutral utan har mitt hjärta i GIF.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vore kul om du kunde göra en kort sammanfattning om varje spelare i Mönsterås A-lag, styrkor och svagheter etc.

Kul fotbollsläsning på din blogg, 3 tummar uppåt! :D

Jonny sa...

Tack! Bra idé! Jag har tänkt presentera aktuellt lag inför nästa säsong. Sedan kan det vara lite känsligt det där med namn och så. Hoppas det kan ordna sig.

Anonym sa...

Det hade varit riktigt intressant å veta lite fakta om de olika spelarna...plus att jag ser ingen anledning till att de skulle bli arga om deras namn uppkom.

Anonym sa...

Det hade varit riktigt intressant å veta lite fakta om de olika spelarna...plus att jag ser ingen anledning till att de skulle bli arga om deras namn uppkom.

Jonny sa...

Du har nog rätt. Bra idé. Jag gör det när "Silly Season" är över och det börjar klarna vilken trupp det blir till nästa säsong.

Anonym sa...

skriv lite silly season vad händer med laget och spelarna?

Jonny sa...

Jag har skrivit en hel del Silly season nu i höst, men ska väl snart sammanfatta läget igen. Anton lär byta klubb för att hänga med på landslagsnivå, Niki kan eventuellt hamna i Högsby eller OAIK, Wesslund kanske går till Blomstermåla. Eventuellt får GIF ett par spelare från Blomstermåla. Men jag återkommer inom snar framtid.

Anonym sa...

niki avdyli är officielt klar för en ny klubb vilken klubb vet jag inte men han har bestämt sig för att fortsätta nån annanstanns..väldigt tråkigt kan tyckas men mgoif kanske blir bättre av det,,

Jonny sa...

Tack för informationen! Det var ganska väntat. Hur tänker du att GIF skulle bli bättre? Han gjorde ju trots allt 13 mål. Visst blev det lite väl mycket soloshow ibland, vilket förstås kan påverka lagets balans. Men ändå...jag tycker han gjorde stor nytta i de flesta matcher jag såg.