22 november 2009

Säg till om du inte vill vara med - men min namnpolicy följer Datainspektionens riktlinjer

Min namnpolicy följer datainspektionens riktlinjer
Då en spelare (ingen i A-laget) med viss men oklar koppling till GIF meddelat mig att han inte vill medverka med namn på bloggen så är det bäst att presentera min policy när det gäller namnpublicering som helt följer Datainspektionen och PUL (personuppgiftslagen). Så här säger Datainspektionen om publicering på Internet. Jag citerar:

Det är i princip alltid tillåtet att publicera personuppgifter i löpande text på en webbsida så länge man inte kränker den som uppgifterna avser...Harmlös information får publiceras på Internet utan den registrerades samtycke...Känsliga uppgifter, det vill säga uppgifter om etnisk tillhörighet, religiös övertygelse, medlemskap i fackförening och även uppgifter om hälsa och sexualitet får normalt inte publiceras utan samtycke.

Den som publicerar personuppgifter uteslutande för journalistiska ändamål behöver bara uppfylla säkerhetsreglerna i personuppgiftslagen. Detta undantag från personuppgiftslagens övriga regler är vidsträckt, det omfattar all publicering med ändamål att informera, utöva kritik och väcka debatt om frågor av betydelse för allmänheten. Däremot gäller undantaget inte uppgifter av rent privat karaktär.

En blogg innehåller typiskt löpande text och eventuellt bilder. Publicering av personuppgifter i löpande text på en webbsida är i princip alltid tillåten så länge man inte kränker den som uppgifterna avser.


Namn och med i fotbollslag
Det är således fritt fram att nämna fotbollsspelare vid namn. Däremot får man förstås vara försiktig med hur man uttrycker sig när man vill beskriva en dålig matchinsats, så att spelaren inte känner sig kränkt.

Är man med i ett fotbollslag så tycker jag man får acceptera att man blir omnämnd i samband med genomgång av trupp, matchreferat, silly season-rykten och liknande. Man får också acceptera att människor diskuterar hur man är som fotbollsspelare, insatser under matcher etc. Om någon absolut inte vill omnämnas så går jag förstås ändå den spelaren tillmötes, och skriver istället initialerna. Det finns ingen anledning för mig att nyttja min lagliga rätt in absurdum. Även om jag aldrig tidigare har hört talas om fotbollsspelare som inte vill bli nämnda, så kan jag tänka mig att det kan finnas flera vad gäller just denna blogg eftersom mitt namn torde vara ganska så omtvistat i föreningen och då en del personer har svårt att lämna passerade saker bakom sig, vägrar ta utsträckta händer etc. Tro mig, jag har försökt.

Säg till mig om du inte vill nämnas med namn i truppresentationen
Jag kommer givetvis att fortsätta mitt arbete med att diskutera truppen 2010 och sedermera också ge en närmare presentation av truppens spelare. Inför detta tänker jag inte kontakta varje enskild spelare och fråga om de vill omnämnas med för- och efternamn. Det har jag ingen skyldighet att göra. Så om någon inte vill omnämnas hoppas jag att den personen kontaktar mig så fixar jag det. Jag tror de flesta spelarna är medvetna om att denna blogg finns. Initialerna kommer jag dock att använda mig utav.

Om du vill göra något roligare - läs om fotbollsgalan i inlägget efter detta.

Inga kommentarer: