23 november 2009

Bergs Missionshus

Jag fortsätter idag kartläggningen av bygdens kapell och missionshus. Turen har kommit till Bergs vackra missionshus, ett av bygdens äldsta. Tidigare har jag presenterat baptistkapellet i Sibbetorp, Finsjö Missionshus, Grimhults Missionsförsamling, Habbestorps Missionsförening och Torps kapell.


Bergs Missionshus

Mönsterås Missionsförsamling, indelades 1883 i sju kretsar som alla fick missionshus. Ett av de äldsta byggdes i Berg 1885 efter att Carl Bergqvist hade skänkt tomtmark. På platsen hade längre tillbaka i tiden legat ett hus med jäskar för ett bränneri. Resterna av det gamla jäskaret fanns kvar när man byggde missionshuset och symboliken var förstås stor.

Verksamheten vid Bergs missionshus var livlig med både syförening och ungdomsverksamhet.








1960 inköptes Forsa skolhus för 22 000 kronor och blev ny samlingslokal. Idag fungerar Bergs missionshus som en slags bygdelokal, medan Forsa skolhus har blivit privatbostad.

2 kommentarer:

nellies granny sa...

Apropå gamla bönehus - har inte privatbostaden i hörnet Lagmansgatan/Kvarngatan varit något sådant en gång i tiden? Tycker mig minnas att det har stått ELIM eller BETHEL över en ingång på gaveln. I så fall är det åtminstone 40 år sedan.

Jonny sa...

Tack för din kommentar! Det ska jag följa upp. Låter intressant.